Linkovi

Kompanija Bauš i Lomb suspendovala isporuke tečnosti za meka sočiva


Kompanija Bauš i Lomb dobrovoljno je suspendovala isporuke specijalne tečnosti za meka kontaktna sočiva, nakon što su taj proizvod federalne zdravstvene vlasti povezale sa gljivičnom infekcijom koja može da prouzrokuje privremeno slepilo. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti, istražio je 109 slučajeva infekcije Fusarijum keratitis prijavljenih od juna 2005. u 17 država.

Zdravstvene vlasti su do danas saslušale 30 takvih pacijenata. Bauš i Lomb je prekinuo isporuku tečnosti za meka kontaktna sočiva koja se proizvodi u fabrici u Grinvilu u Južnoj Karolini.

«Pojavili su se znaci da je najmanje jedna vrsta tečnosti za kontaktna sočiva verovatno povezana sa nekim fungalnim keratitisima. Mi veoma pažljivo pratimo i čekamo uputstva Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Bauš i Lomb je dobrovoljno povukao svoj proizvod sa polica», kaže Teler.

Bez lečenja, koje može da traje dva do tri meseca, infekcija može da ošteti rožnjaču i dovede do slepila. Kod 8 pacijenata u Americi potrebna je transplantacija.

«Centar za kontrolu bolesti je saopštio da istražuje 109 slučajeva ove infekcije. Oni nisu imali šansu da pažljivo ispitaju sve slučajeve i nisu razgovarali sa svim pacijentima. Ispitali su svega 30 i od njih, 21 je prijavio da je koristio tečnost RINJU MOJSTERLOK, dok je pet prijavilo da je koristilo taj i druge proizvode iste kompanije», kaže Meg Gream.

Korisnici mekih kontaktnih sočiva koji imaju crvenilo na oku ili bol, pojačano suzenje, pojačanu osetljivost na svetlo, zamagljen ili dupliran vid, trebalo bi da prestanu da nose sočiva i odmah kontaktiraju lekara.

XS
SM
MD
LG