Linkovi

Rusija traži od Irana da okonča nuklearni program


Rusija se pridružila Nemačkoj, Francuskoj, i Sjedinjenim Državama, u zahtevu Iranu da obustavi nuklearni program. Rusija pokušava da pronađe diplomatsko rešenje nerešenoj situaciji sa Teheranom.

Rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da Moskva smatra greškom najnoviji korak Irana, koji je u suprotnosti sa rezolucijom Ujedinjenih nacija. Predstavnik Ministarstva, Mihail Kamjanin, rekao je da je Rusija zabrinuta nedavnim govorom iranskog predsednika, da je Teheran uspeo da obogati uranijum. Odavno Moskva pokušava da ubedi Iran da obustavi obogaćivanje uranijuma, i da se neophodno gorivo za nuklearke obogaćuje u Rusiji. Rusija je glavni snabdevač Irana sa tehnologijom za nuklearke, ali se pridružio zapadnim zemljama koje kritikuju Iran. Kremlj se zdušno protivi razgovorima o mogućoj vojnoj akciji, o čemu je u Moskvi govorio ministar inostranih poslova, Sergej Lavrov.

Kako je rekao, preko sredstava izveštavanja je saznao o mogućem američkom vojnom koraku, i dodao da Rusija smatra da bi se time samo još više povećala zategnutost na Bliskom istoku. Predsednik Buš je izneo da se i dalje razmatraju razna rešenja, i odbacio je takve izveštaje, čije se poreklo - ne zna. Nemačka, Francuska i Britanija su takođe iznele zabrinutost najnovijim iranskim korakom. U Londonu, neimenovani predstavnik britanskog ministarstva inostranih poslova, rekao je da Iran treba da obnovi pridržavanje sporazumima, i da Ahmadinedžadova islava uopšte ne doprinosi rešenju.

XS
SM
MD
LG