Linkovi

Ahmadinedžad: Iran neće obustaviti program obogaćivanja uranijuma


Predsednik Irana izjavio je da njegova zemlja neće obustaviti program obogaćivanja uranijuma uprkos medjunarodnim pritiscima. Direktor Medjunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed Elbaradej doputovao je u Teheran u nastojanju da ublaži krizu oko iranskog nuklearnog programa.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da će ignorisati medjunarodne pozive da zamrzne program obogaćivanja uranijuma i dodao da će svet morati da od sada tretira njegovu zemlju kao nuklearnu silu. Prema navodim novinskih agencija Amadinedžad je rekao da je odgovor Irana onima koju su ljuti zbog njegovog obogaćivanja uranijuma - «budite ljuti i umrite od gneva». Ta izjava umanjila je nadu u mogući pomak po dolasku direktora Medjunarodne agencije Elbaradeja u Teheran. Elbaradej je rekao novinarima da još uvek ima vremena za dogovorno rešenje krize.

«I dalje verujem da je sada vreme za političko rešenje. Verujem da su pregovori jedini način da se reše sporna pitanja.»

Iran je u utorak objavio da je uspešno obogatio uranijum do nivoa potrebnog za korišćenje u nuklearnim elektranama. Iranski funkcioneri navode da sada koriste 164 gasne centrifuge za obogaćivanje uranijuma, ali da do kraja godine planiraju da njihov broj povećaju na tri hiljade. Savet bezbednosti UN je zatražio od Irana da obustavi sve aktivnosti na obogaćivanju uranijuma do kraja meseca, a direktor Medjunarodne agencije Elbaradej bi trebalo da podnese Savetu izveštaj o ponašanju Irana 28. aprila. Tokom svog leta za Iran, Elbaradej je rekao da će nastojati da postigne aktivniju saradnju Teherana.

«Razgovaraću o tome kako možemo da prilagodimo ponašanje Irana zahtevima medjunarodne zajednice kako bi vlada u Teheranu primenila mere za jačanje poverenja u pogledu obogaćivanja uranijuma dok se poverenje ne izgradi i dok sporna pitanja ne budu razjašnjena.»

Procenjuje se da ovladavanje procesom obogaćivanja uranijuma ima za cilj da ojača poziciju Teherana u odnosu na Zapad. Najnovije saopštenje iranske vlade naišlo je na kritike evropskih zemalja, SAD, Rusije i Kine, koja je uputila specijalnog izaslanika u Teheran i Moskvu u nastojanju da ublaži krizu.

XS
SM
MD
LG