Linkovi

Palestinci se nadaju donacijama iz inostranstva


Nova palestinska vlada, koju predvodi Hamas, pribegla je Internetu i televiziji kako bi zatražila donacije od gradjana, u jeku sve finansijske krize koja ugrožava vladinu sposobnost da pruža čak i najosnovnije usluge.

Hamas je, ove nedelje, pokrenuo pomalo neobičnu kampanju prikupljanja sredstava preko interneta i reklama na arapskim TV stanicama u kojima traži da donatori polože novac na račun u jednoj banci u Kairu za pomoć palestinskom narodu. Ministar za planiranje Samir Abu Aiša je na palestinskom radiju objasnio svrhu te akcije.

Abu Aiša je rekao da se ne očekuje da ove donacije budu glavni izvor prihoda već simboličan gest medju Arapima kako bi se pokazala njihova podrška palestinskom narodu. Sponzor nastojanja za prikupljanje sredstava je banka Arapske lige sa sedištem u Kairu. Kampanja je pokrenuta u jeku sve veće krize zbog nestašice sredstava u fondovima nove palestinske vlade na čelu sa Hamasom. Neposredno nakon izborne pobede u januaru, najvažniji zapadni donatori su odbacili Hamas, pošto ga smatraju terorističkom organizacijom. Finansijska pomoć je ukinuta.

Izrael je zaustavio transfer prihoda od poreza i carina koje ubira u ime palestinske vlade, dok su Sjedinjene Države i Evropa saopštili da će obustaviti milione dolara direktne pomoći vladi predvodjenoj Hamasom. Vašington i Brisel su, medjutim, obećali da će nastaviti direktno finansiranje humanitarnih programa za Palestince. U početku Hamas je saopštio da će nadoknaditi razliku apelom arapskim i muslimanskim zemljama da pruže pomoć. Medjutim, uprkos retorici punoj saosećanja, palestinski funkcioneri navode da većina arapskih zemalja nije ispoštovala obećanja o finansijskoj pomoći. Palestinske vlasti su priznale da im nedostaju milioni dolara da pokriju plate za državne službenike dok su martovske plate zakasnele. Ministar za planiranje Samir Abu Aiša kaže da se nada da će narednih dana dobiti i neke dobre vesti.

Ministar je rekao da su u toku razgovori sa zemljama sa većom muslimanskom populacijom, uključujući Tursku, Indoneziju i Maleziju o neposrednoj pomoći, kako bi se ublažila finansijska kriza.

XS
SM
MD
LG