Linkovi

Globalna migracija se često vezuje za medjunarodni kriminal


Migracija iz siromašnih, manje razvijenih zemalja i nemirima pogodjenih regija sveta u stabilnije i bogatije zemlje je globalni, vekovima star fenomen.

Do sredine ovog veka svetska populacija će, prema očekivanjima, dostići devet milijardi ljudi, tri milijarde više nego danas. Zemlje u razvoju poput Indije, Pakistana, Indonezije i Nigerije će zabeležiti više od polovine tog povećanja. Demografi predvidjaju da će pritisak tako velikog broja stanovnika uzrokovati veću migraciju iz zemalja u razvoju u industrijalizovane zemlje Severne Amerike, Evrope, Australije kao i iz ruralnih u urbane sredine. Neki analitičari vezuju migraciju sa povećanjem broja krivičnih dela. Loreta Napoleoni italijanski socijalni ekonomista, koja trenutno živi u Londonu, navodi prošlogodišnji izveštaj italijanskih anti-terorističkih i anti- mafijaških organizacija, koji ukazuje da je stopa kriminala u Itliji porasla u poslednje dve decenije, što se podudarilo sa velikim prilivom legalnih i ilegalnih imigranata:

”To se odnosi na niz različitih grupa, posebno na Kineze. U Italiji se beleži postojano povećanje kriminala medju kineskom populacijom, koja je pod kontrolom kineske mafije.“

Loreta Napoleoni navodi da su neki pripadnici kineske, albanske i drugih dijaspora u Italiji umešani u veliki broj kriminalnih aktivnosti, uključujući trgovinu ljudima, krijumčarenje droga i oružja, prostituciju, iznudjivanje i pranje novca i izdavanje lažnih dokumenata. Ona ističe da je zapadno-evropski kriminal vezan za imigrantske zajednice u porastu od pada sovjetskog bloka. Mnogi migranti ne mogu da putuju na zapad bez onih koji nude pomoć za prevoz, pograničnu kontrolu i dokumentaciju. Njihove žrtve su često primorane u ropstvo. Neki analitičari navode da se praktično celokupna medjunarodna kriminalna mreža oslanja na dijaspore kao bazu za svoje aktivnosti.

Mnogi Amerikanci kao i Evropljani su zabrinuti zbog priliva imigranata koje smatraju odgovornim za brojne društvene nevolje, od sitnog kriminala do terorizma. S druge strane, mnogi analitičari iznose argument da imigranti ne počine više krivičnih dela nego domaća populacija. Belinda Rejes je sociolog na Univerzitetu Kalifornije u Mersedu. Ona je specijalista za imigraciju i rasnu i etničku pripadnost:

”U svim kategorijama kriminala imigranti počine manje krivičnih dela nego domaće stanovništvo. Istraživači su se pozabavili metropolama i uticajem imigranata na stopu kriminala. Došli su do zaključka da imigranti zapravo umanjuju stopu kriminala u urbanim sredinama, poput El Pasa u Teksasu u kojem živi najveći broj stanovnika rodjenih u inostranstvu.“

Taj statistički podatak, dodaje profesor Rejes, obuhvata i ilegalne imigrante. Vinsent Govronski je profesor političkih nauka na koledžu Birmingham Southern u Alabami. On kaže da većina imigranata koji dodju na zapad traga za legalnim poslovima i dodaje da je važno razlučiti organizovani kriminal od kriminala motivisanog očajanjem pojedinaca. On ističe da je jedno od rešenja stvaranje ekonomskih prilika za siromašne u njihovim matičnim zemljama, kako bi imali veći podstrek da ostanu. U medjuvremenu, brojni analitičari ističu da bi Zapad trebalo da obezbedi sistem podrške za ilegalne, kao i za legalne imigrante, kako bi se oni zaštitili od kriminalaca.

XS
SM
MD
LG