Linkovi

U Crnoj Gori sve u znaku priprema za predstojeći referendum


Parlamentarna skupština Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju pozvaće 50 parlamentaraca iz 55 zemalja članica da posmatraju referendum u Crnoj Gori.

To je danas saopštio šef Posmatračke misije Organizacije za demokratske institucije i ljudska prava Jorgen Grunet u razgovoru sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem. Grunet je obavijestio Đukanovića da je njegov tim sastavljen od 30 posmatrača i da se već nalazi u Crnoj Gori sa mandatom da nadgleda pripremu i referendumski proces.

Grunet je naglasio da su iskustva Posmatračke misije u Crnoj Gori pozitivna i potvrdio spremnost za saradnju sa obje referendumske opcije uz punu ravnopravnost, slobodno i demokratsko izjašnjavanje u cilju prihvatanja rezultata.

Referendumska republička komisija danas je usvojila više odluka koje se odnose na sprovođenje referenduma, a glas njenog predsjednika Františeka Lipke prvi put je bio odlučujući kod odluke o pitanju važnosti glasačkog listića.

Lipka je novinarima nakon završetka sjednice kazao da je usvojena odluka koja se odnosi na uređenje glasačkih mjesta, na način glasanja, a RRK bavila se i time koji je listić važeći. Usvojena su i pravila o jedinstvenim standardima za referendumski materijal.

„Odredili smo sasvim precizno kakva treba da bude glasačka kutija, knjiga glasača, odobrili kako treba da izgleda glasački listić, a za narednu sjednicu biće pripremljen prototip glasačkog listića, rekao je Lipka.

On je naveo i da će glasačka kutija biti niža za 15 centimatara od onih koje su do sada korišćene, kao i da će biti od neprozirnog materijala plavetne boje.

Članovi RRK razgovarali su i o nabavci sprejova i opštičkih čitača, jer se taj materijal ne proizvodi u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG