Linkovi

STO: Globalna trgovina i ekonomski izgledi za 2006. godinu


U svom godišnjem izveštaju za prethodnu, 2005, organizacija navodi da je trgovina protekle godine nastavila da se povećava, ali sporije nego prethodne godine, odslikavajući slabiju svetsku ekonomiju.

Svetska trgovinska organizacija je saopštila da je prekogranični promet u 2005, počeo usporeno, ali da je u drugom polugođu dostigao rast od 6 odsto obima razmenjene robe i usluga. Navodi se da je to bledo u poređenju sa izuzetnim rastom od 9 odsto zabeleženim u 2004. U izveštaju se predviđa da će svetska ekonomija nastaviti da jača uprkos nekim opasnostima i da će do kraja 2006. godine dostići rast od 7 odsto. Glavni ekonomista u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, Patrik Lou, upozorava da će dalji rast cena nafte izazvati povećanje realnih kamatnih stopa, a na trgovinske prognoze bi mogla da utiče i globalna neravnoteža. Lou kaže da su se američka trgovina i sadašnji deficiti povećali tokom 2005, i dodaje da je to razlog za brigu.

«To je više gledanje u kristalnu kuglu šta će se dogoditi. Ima ljudi koji veruju da sve to može savršeno da se kontroliše – ta situacija sa globalnom neravnotežom. Međutim, drugi misle da se približavamo nevoljama. A između jednih i drugih su oni koji veruju da postoje izgledi da se sve to promeni, da ta neravnoteža ne može neprekidno da se povećava i da postoje razlozi da se poveruje da će tržište sve to da reguliše.»

Svetska trgovinska organizacija je saopštila da su Afrika, Bliski istok, Centralna i Južna Amerika i države bivšeg Sovjetskog Saveza, prošle godine zabeležile veliki izvoz robe. Ukazuje se da je na to uticalo povećanje cena nafte, odnosno da je porast cena goriva povećao trgovinski višak država izvoznica nafte i produbio trgovinski deficit mnogih država koje uvoze naftu. Viši ekonomista Svetske trgovinske organizacije Majkl Finger ističe da je Azija bila i da će i dalje biti motorna snaga globalnog ekonomskog rasta. Finger ističe da je kineski izvoz prošle godine porastao za 28 odsto. S obzirom na taj fenomenalan rast i milijardu i tri stotine miliona stanovnika, Finger zaključuje da može da se očekuje da će Kina igrati daleko veću ulogu u globalnoj ekonomiji u budućnosti.

XS
SM
MD
LG