Linkovi

Savet bezbednosti UN bi mogao da zavede striktnije sankcije Iranu


Pošto je Iran objavio da uspešno obogaćuje uranijum saradnik Glasa Amerike, Andrea de Nešnere, analizira šta bi međunarodna zajednica mogla da uradi da bi ubedila Iran da se okane nuklearnih ambicija.

Iranski predsednik, Mahmud Ahmadinedžad, rekao je da je ostvaren istorijski trenutak, kada je objavio uspešno obogaćivanje uranijuma. Stručnjaci smatraju da bi najnoviji korak Irana mogao da natera Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da razmotri oštrije mere protiv Teherana, ali naglašavaju da se dve zemlje sa pravom veta - Kina i Rusija - protive sankcijama. Saradnik Saveta za spoljno - političke odnose, Čarls Kapčan, smatra da bi svetska organizacija prvo trebalo da razmotri ograničene sankcije :

”Do sada su razmatrane takozvane ”razumne“ sankcije - koje bi se odnosilo na iransko voćstvo a ne iranski narod. Radi se o istom nizu inicijativa o kojima se razgovara u vezi sa Belorusijom, gde je nedavne izbore očevidno lažirao Lukašenko... Možda bi na početku trebalo sprovesti takve mere, pre nego što se pokuša pridobijanje podrške za šire, privredne sankcije protiv Irana.“

Stručnjaci ukazuju da bi sankcije bile efikasne jedino ako ih podrži cela međunarodna zajednica. Nekadašnji član britanske delegacije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Kern Ros, radio je na sankcijama zavedenim Iraku, i ukazuje da su takve mere dugoročne i zahtevaju strpljenje i detaljna nastojanja, da bi bile uspešne :

”Veoma je teško kontrolisati trgovinsku razmenu, protok sredstava, posete vladinih funkcionera, ili letove aviona. Svet je veoma složen, i mnogo je propusta u izlasku ili ulasku u zemlju.”


Šef nezavisnog Udruženja za kontrolu oružja, Deril Kimbol, navodi da Sjedinjene Države, koje se zdušno zalažu za sankcije, ne mogu da nametnu odluku Savetu bezbednosti :

”Sledeći korak još nije jasan. Ukoliko Sjedinjene Države nastave pritisak za oštrije sankcije Iranu, a Rusi i Kinezi se usprotive, veoma je moguće da će doći do zastoja u Savetu bezbednosti. U tom slučaju, neki krugovi u SAD bi mogli da se založe da Bušova administracija preduzme neke unilateralne korake.“


Stručnjaci navode da bi Savet bezbednosti trebalo da se sastane i odluči kako bi naterao Iran da okonča obogaćivanje uranijuma. Ali, dodaju oni, biće teško da postigne saglasnost o tim merama.

XS
SM
MD
LG