Linkovi

Rajs: Tvrdnje Irana zahtevaju ozbiljne korake Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija


Državni sekretar Kondoliza Rajs je izjavila da oglušivanje Irana o pozive da obustavi obogaćivanje uranijuma iziskuje energičnu akciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija ukoliko Savet želi da očuva svoju verodostojnost. Medjutim, državni sekretar je dodala da Sjedinjene Države slede postojani diplomatski kurs po tom pitanju.

Zvaničnici administracije predsednika Buša takodje ukazuje da Vašington ne traži hitnu akciju Saveta bezbednosti, uprkos jučerašnjem iranskom saopštenju. Komentari državnog sekretara podvlače sve veću zabrinutost medjunarodne zajednice povodom tvrdnje iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada da Iran radi na obogaćivanju uranijuma na industrijskom nivou, što, kako Teheran tvrdi, ima mirnodopsku svrhu. Kondoliza Rajs je rekla novinarima danas u Vašingtonu da je saopštenje iranskog lidera korak koji će samo još više izolovati vladu u Teheranu.

”To pokazuje da Iran ne postupa u skladu sa zahtevima medjunarodne zajednice. Mislim da će Savet bezbednosti morati da uzme u obzir ovaj potez Teherana na sastanku posvećenom Iranu. Biće to momenat za preduzimanje oštrih koraka kako bismo očuvali verodostojnost medjunarodne zajednice po tom pitanju.“

Gospodja Rajs je rekla da administracija predsednika Buša ostaje pri diplomatskim naporima jer veruje da će zajednička, koherentna diplomatska politika uveriti Irance da se povinuju zahtevima medjunarodne zajednice. Ranije ove nedelje, visoki američki zvaničnici su umanjili važnost novinskih izveštaja da administracija razmišlja o vojnoj akciji protiv Irana, mada je saopšteno da nijedna opcija nije isključena. Administracija predsednika Buša već dugo tvrdi da nominalno mirnodopski nuklearni program Irana ima tajne komponente čiji je cilj proizvodnja nuklearnog oružja. Gospodja Rajs je rekla da se ovaj spor ne odnosi na pravo Irana na civilni nuklearni program, već na činjenicu da svet ne veruje da Teheran treba da poseduje sposobnost i tehnologiju za proizvodnju nuklearnog oružja. Savet bezbednosti treba da održi sastanak 28 aprila kada će biti razmotren izveštaj Medjunarodne agencije za atomsku energiju. Izveštaj se odnosi na iranski odgovor na saopštenje te agencije kojim je apelovano na Teheran da obustavi osetljive nuklearne aktivnosti. Funkcioneri saopštavaju da je Kondoliza Rajs u telefonskom razgovoru sa generalnim direktorom Medjunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamedem el Baradejom, zatražila od njega da insistira na zahtevima da Iran postupi u skladu sa sporazumom o ne-širenju nuklearnog naoružanja kada se, kasnije ove nedelje, sastane sa iranskim zvaničnicima u Teheranu.

XS
SM
MD
LG