Linkovi

Zdravstvena zaštita - veliki problem za imigrante


Širom američkih gradova održavaju se protesti dok američki Kongres razmatra reformu imigracionih zakona u pokušaju da nadje odgovor na pitanje - šta uraditi sa oko 11 miliona stranaca koji nezakonito žive i rade u Sjedinjenim Državama. Debata je usredsređena na zakon, kojim bi se usporio priliv lica koja nezakonito uđu u zemlju, i istovremeno bi se onima koji su već ovde omogućilo da ozakone status. Međutim, zakonom se ne bi obuhvatilo i pitanje osnovne zdravstvene zaštite. Prilog je pripremio saradnik "Glasa Amerike", Adam Filips.

U delu Bruklina koji se zove Bušvik, stil života američke matrice izgleda veoma daleko. Većina stanovnika je rođena i odrasla u Meksiku, Dominikanskoj Republici i drugim zemljama Latinske Amerike. Slična je situacija u mnogim delovima Njujorka, gde su došljaci - većinsko stanovništvo, a kvalitet javnog zdravstva mnogo lošiji od onog koji uživaju rođeni Njujorčani. Aktivista Teo Oširo, poreklom iz Perua, kaže:

“Kućama se šire plesan, insekti, glodari, i slično, a zna se da sve to pogoršava astmu. I to je začarani krug. Za one koji ne govore engleski, još je teže, jer im se često osporava nega u bolnicama, pošto ih niko ne razume”.

Mnogi došljaci su suočeni su ogromnim kulturnim razlikama, i nisu upoznati sa američkim zdravstvenim sistemom. Kako direktor organizacije Koalicija za došljake, u Njujorku, Adam Gurvič, kaže:

“Čak i zakoniti došljaci, ili oni koji treba da dobiju zelenu kartu, ne žele da se muče s tim. Pokušavaju da ostanu nevidljivi za vlast. Zdravstvo je neka vrsta aždaje sa kojom niko ne želi da se suoči”.

Mnogi nisu svesni šta im sve stoji na raspolaganju. Prema američkom zakonu, svi, uključujući došljake, imaju pravo na hitnu pomoć, ali ne i zdravstveno osiguranje. I dok siromašni Amerikanci mogu da dobiju subvencionisano zdravstveno osiguranje – Medikeid, mnogi od onih koji nisu američki građani, a zakonito se nalaze u zemlji - nemaju pravo ni na to. Mnogi zdravstveni stručnjaci se pribojavaju da će se takva situacija nastaviti, sve dok većina došljaka živi u senci američkog društva. Američki Kongres će morati da se pozabavi i tim problemom.

XS
SM
MD
LG