Linkovi

Romano Prodi proglasio pobedu umerene levice na izborima u Italiji


Nakon višesatnog prebrojavanja glasova, lider italijanske umerene levice, Romano Prodi, proglasio je pobedu na izborima. On je pobedio u Donjem domu parlamenta sa neznatnom razlikom, a možda će imati neznatnu većinu i u Gornjem domu, o čemu iz Rima izveštava novinarka "Glasa Amerike", Sabina Kastelfranko.

Prebrojavanje glasova je trajalo cele noći. Levi centar je verovao da bi sve moglo da bude gotovo do ranog popodneva. Izlazne ankete po zatvaranju birališta davale su im uverljivo vođstvo nad desnim centrom premijera Silvija Berluskonija. Međutim, kada su počeli da stižu zvanični rezultati, razlika se smanjila. Konačno, tokom ranih prepodnevnih sati, lider umerene levice Romano Prodi proglasio je pobedu.

Prodi je rekao svojim pristalicama da Italijani moraju da rade zajedno na programu menjanja zemlje, naglasivši da je došao trenutak da se Italija ujedini i okrene novu stranicu istorije. Umerena levičarska koalicija je pobedila u Donjem domu sa neznatnom razlikom - od svega 25 hiljada glasova. Zvanični rezultati pokazuju da je Prodijeva koalicija dobila 49,80 odsto glasova, u poređenju sa 49,73 odsto koliko je osvojio Berluskoni. Umerena desnica je saopštila da je rezultat tesan i zatražila novo prebrojavanje glasova.

Berluskonijev portparol, Paolo Bonajuti, izjavio je da tako mala razlika zahteva pažljivu proveru glasova. U međuvremenu, u glasanju za Gornji dom, prebrojavanje glasova Italijana iz inostranstva se nastavlja, ali izgleda da će Prodi i tu odneti pobedu. Konačni rezultati se očekuju večeras, a ono što je svima jasno jeste da pobedniku neće biti lako da vlada Italijom.

XS
SM
MD
LG