Linkovi

Evropska sonda "Venera ekspres" počela da kruži oko Zemljine "zle bliznakinje"


Evropska svemirska letelica "Venera ekspres" stigla je na odredište i priprema se da počne da istražuje Zemljinu "bliznakinju". Kako izveštava novinar "Glasa Amerike", Dejvid Mekaleri, ovo je samo najnovija u seriji sondi koje su upućene na susednu planetu, u okviru pokušaja da se otkrije zbog čega je Venera toliko negostoljubiva.

Astronomi su Veneru opisivali kao Zemljinu bliznakinju. Obe planete su približno iste veličine i gustine, a i gravitaciona polja su im vrlo slična. Ipak, astronomi sada – posle serije od preko 20 američkih i ruskih sondi koje su upućene na Veneru od 1961. do 1994. – nazivaju tu planetu "zlom bliznakinjom". Sonda "Venera ekspres" je posle putovanja dugog pet meseci, tokom kojeg je prevalila 400 miliona kilometara, ušla u orbitu. Tokom narednog meseca, sonda će se postaviti tako da oko Venere kruži jednom dnevno. Vođa misije Hakan Svedem, iz Holandije, kaže da će sonda ostati u Venerinoj atmosferi najmanje 500 dana.

"Najvažnije je da razumemo zašto je Venera takva. Zašto nije sličnija Zemlji? Znamo da na Zemlji ima života. Verujemo da ga na Veneri nema. Zašto?"

Temperatura na Veneri je oko 450 stepeni Celzijusa, a u vrlo gustoj atmosferi sastavljenoj od ugljen-dioksida, lebde oblaci sumporne kiseline. Rič Talkot, urednik časopisa "Astronomija", objašnjava da takav pokrivač veoma dobro upija sunčevu toplotu.

"Postoje čvrsti dokazi da je Venera nekada bila mnogo sličnija Zemlji. Ono što se po svemu sudeći dogodilo jeste da je ona bliže Suncu i da zato dobija skoro dva puta više toplote. To je dovoljno da voda nestane sa površine planete. Tokom nekoliko milijardi godina, to je eliminisalo svu vodu sa Venere. Zauzvrat, ugljendioksid koji se nalazi u atmosferi ne može da se veže i uskladišti u okeanima, kao što je na Zemlji."

Proučavajući Veneru, naučnici se nadaju da će saznanja moći da primene na našoj planeti, u čijoj se atmosferi nagomilavaju štetni gasovi. "Venera ekspres" trebalo bi 4. juna da započne proces prikupljanja podataka, pošto bi do tada trebalo da stigne u konačnu orbitu, a dotle bi trebalo da bude završena i provera ispravnosti instrumenata na sondi.

XS
SM
MD
LG