Linkovi

Naučnici u Australiji pronašli način da kupatila, tuševi i kade budu stalno čisti!


Naučnici u Australiji rade na novom proizvodu za koji veruju da će napravti revoluciju u domaćinstvima, ali i hotelima i drugim javnim mestima.

O čemu se radi? Kako je objavila grupa sidnejskih stručnjaka, uspeli su da pronađu način da kupatila, tuševi i kade budu stalno čisti! Neki od nas izbegavaju čišćenje kuće, često to loše radimo, a najčešće smo spremni da nekome platimo kako bi to obavili za nas. Kućni oslovi nisu ni malo zabavni, a čišćenje WC šolje je poseban doživljaj. Ali, možda će to postati samo ružne uspomene? Australijski naučnici tvrde da su pronašli način da se kupatila sama čiste. U pitanju je zapaljivi sprej koji proizvodi nano-čestice, koje sadrže titanijum dioksid. One se potom mešaju sa hemikalijom za nanošenje, čime se dobija katalizator oksidacije. Kada tako dobijeni nanos izložite svetlu nastaje proces koji čisti mnogo bolje od izbeljivača poput hlora.

“Svetlost aktivira katalizator, koji onda proizvodi elektrone, koji vezuju jako snažne oksidirajuće agense, koji su ustanju da izvrše oksidaciju bilo kog organskog materijala, poput prašine, na primer. Prljavšina se tako pretvara u ugljen-dioksid i odlazi sa površine stakla. To je ceo process.”

Novi premaz ima dodatan kvalitet – sprečava formiranje kapljica vode, što olakšava pranje stakla.

“Čim dodirnu staklo, kapljice postaju potpuno pljosnate, tako da se prošire odmah skliznu, tako da nema stvaranja naslaga prljavštine i kapljica vode. U običnoj situaciji, na komadu stakla vidite kako se kapljice formiraju I suše, nakon čega ostaju naslage prljavštine. Sa ovim novim materijalom, uz pomoć super-hidro-filicije, dobijate ravnu površinu, voda se odmah suši, nema ostataka i to pomaže da sve bude čisto.”

Iako ovaj novi premaz neće pomoći baš u svemu, trebao bi bar da skrati vreme čišćenja.

“Uzmimo za primer kabinu za tuš – neće više biti gljivica u tuševima ili naslaga na slavinama. Naravno, ova hemikalija neće ukloniti vlati kose ili velike tragove zubne paste, ali bi trebala da uklanja tanke naslage organskog materijala koji se stvara u kupatilima.”

Trenutni problem je u tome što titanijum dioksid može da se aktivia samo pomoću ultra-ljubičastog svetla - što znači da neće reagovati na obično svetlo u kupatilu. Ipak, naučnici veruju da su pronašli način da i tu prepreku yaobiđu.

“Radimo na tome da modifikujemo titanijumski nanos, tako da reaguje pod običnim svetlom. Ono što znamo je da se ovo sredstvo može koristiti na staklenim tuš-kabinama I u kupatilima na svim čvrstim površinama. Druga primena bi bila u bolnicama – gde bi operacione sale mogle same da se sterilišu.”

Naravno, kao i sa svakim drugim novim hemijskim jedinjenjem, postavlja se pitanje yaštite čovekove okoline. Lepota ovog proizvoda je u tome što je on već na široko prisutan, bez poznatih štetnih efekata.

“Lepota titanijuma je u tome što nije toksičan, šta više koristi se u svim belim bojama I u medicini, tako da ne postoji problem po pitanju toksičnosti, pošto je već u širokoj primeni.”

Stanovnici Sidneja su vrlo dobro primili ovu novu ideju – pod uslovom da nije preskupa.

“Ako to uradite u novom kupatili tu bi moglo da bude OK, ali će biti skupo staviti nove pločice u staro kupatilo.”

Ipak nemojte još da se radujete – testiranje će trajati još najmanje godinu i više dana, - pa dotle sredstva za čišćenje u ruke!

XS
SM
MD
LG