Linkovi

Često se pitamo kako su nastale planete?


Iako tačan odgovor na to pitanje ne treba očekivati uskoro, naučnicima NASA-e su na pamet pale neke nove ideje.

Zahvaljujući podacima dobijenim pomoću svemirskog teleskopa SPITCER, američki astronomi veruju da su postigli napredak u razumevanju procesa koji su doveli do stvaranja planeta i crnih rupa. Kada je SICER svoje senzore u infra-crvenom spektru uperio prema sazvežđu Kasiopeja, koje je od nas udaljeno 16 hiljada svetlosnih godina, tamo je otkrio postojanje pulsara – odnosno neutronske zvezde koja emituje radijaciju slično svetioniku. Tada su naučnici otkrili da se u blizini pulsara nalaši još nešto – što su možda ostaci ugašene zvezde ili delovi novo-nastajuće planete.

«Otkriće diska oko pulsara nam govori kako može doći do nastanka planeta u potpuno drugom okruženju od onog kakvo mi poznajemo – znači van sunčevog sistema. Želeli bi da razumemo sve o nastanku planeta, da bi bolje razumeli kako je naš sunčani sistem nastao.» - ukazuje doktor Čarls Bajkman. U pitanju je disk velike gustine.

«Otkrili smo da oko pulsara postoji disk, što bi moglo da predstavlja odgovor na pitanje – kako je moguće da oko ostataka eksplodirale supernove nastanu planete. Jedan deo materijala zvezde odleti u svemir, dok ostatak padne nazad u disk koji okružuje neutronsku zvezdu. Nešto od osnove novih planeta, pa čak možda i asteroida, još uvek se nalazi u orbiti oko neutronske zvezde.» - naglašava doktor Bajkman.

Svemirski teleskop SPITCER je bio u stanju da otkrije taj prsten oko pulsara pošto se nalazi u orbiti oko Sunca, baš kao i Zemlja – zahvaljujući čemu je bio u stanju da vidi kroz kosmički gas, kao i prešinu sa udaljenih galaksija , pošto SPIZER ima samo senzore za infra-crveni spektar.

XS
SM
MD
LG