Linkovi

Sudari svetova u njujorškom Prirodnjačkom muzeju


Od početka vremena ljudski rod je upravljao oči prema zvezdama kao simbolu trajnog mira. Ali kako to dramatično ilustruje jedan nov šou u Američkom prirodnjačkom muzeju, u Njujorku, naše nebo osuto zvezdama prepuno je eksplozivnih susreta.

Audiovizuelni šou Kosmički sudari, čiju priču priča filmski glumac i reditelj Robert Redford, govori o ogromnim svemirskim eksplozijama. U zamračenoj sali posetioci posmatraju na tavanici kako jedna mala planeta sumanuto juri ka zemlji, okrzne je i eksplodira. Muzika dostiže kreščendo, a sedišta se tresu. Ostaci planete se spajaju i formiraju veliki globus, dok Redfordov glas obaveštava publiku da je proces formiranja našeg meseca trajao samo tridesetak dana:

”U snažnim i zaslepljujućim kosmičkim sudarima stvorene su mnoge stvari za koje nam se čini da su oduvek bile tu - bledi mesec, toplota i sjaj sunca, godišnja doba, talasi koji zapljuskuju obale. Ali kosmički sudari doveli su do izumiranja dinosaura i menjali mapu svemira.“

Posle dve godine priprema, šou Kosmički sudari precizno prikazuje kretanje i položaj svake od prikazanih zvezda, čak i onih u ogromnim sazveždjima. Kustos za astrofiziku, Majkl Šara, objašnjava:

”Koristili smo milijarde brojeva iz superkompjutera koji prikazuju simulacije, a ne crteže zasnovane na mašti astronoma i crtača. Kompjuteri su nam dali prave fizičke jednačine, pretvorene u zapanjujuće slike. Prikazali smo kako svemir zaista radi i kako evoluira.“

Šou takodje prikazuje kakav je bio kraj nekih vrsta živih bića. Posetioci mogu da vide kako usijani asteroid pada na zemlju, dovodeći do požara u kome se planeta pekla čitav sat. Ta plamena oluja uništila je dinosaure, ali medju preživelima našli su se i čovekovi pra preci, koji bi možda i sami jednoga dana izumrli da u toj kataklizmi nije izumrlo gotovo sve drugo. Takav sudar mogao bi da se ponovi, upozorava Robert Redford. Naučnici kažu da će se jedan asteroid opasno približiti zemlji 2029. godine, ali da je malo verovatno da će nas udariti. Posetioci mogu da vide i simulaciju načina za otklanjanje te opasnosti - svemirski brod koji proleće kraj asteroida i svojom gravitacijom ga skreće sa putanje, usmeravajući ga dalje od zemlje.

Fotografije i kratak video o predstavi Kosmički sudari možete da vidite na sajtu Američkog prirodnjačkog muzeja.

XS
SM
MD
LG