Linkovi

Da li će Bošnjaci na predstojećem referendumu glasati za nezavisnu Crnu Goru?


To umnogome zavisi i od toga hoće li crnogorski parlament, tokom aprila, usvojiti zakon o manjinskim pravima, što je bio uslov predstavnika bošnjačkih stranaka
Zakon o manjinskim pravima u Crnoj Gori nalazi se u Vladinoj proceduri, rekao je visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković. Vlada još nije utvrdila Predlog tog zakona, zbog čega nije mogao biti uvršćen u dnevni red skupštinskog zasijedanj koje je zakazano za 18. april.

"U svakom slučaju postoji dogovor da taj dokument bude usvojen u crnogorskoj Skupštini u prvoj polovini ove godine"-rekao je Vuković.

Šef poslaničkog kluba Narodne stranke Dejan Vučićević kazao je da na posljednjim konsultacijama sa rukovodstvom Skupštine Crne Gore nije razgovarano o zakonu o manjinskim pravima.

"Zato se taj zakon, zbog procedure, najvjerovatnije neće naći na dnevnom redu parlamentarne sjednice koja je zakazana za 18. april", kazao je Vučićević.
Crnogorski ministar za zaštitu manjina Gzim Hajdinaga ranije je rekao da se usvajanje ovog zakona, kojim će pripadnici manjinskih naroda u Crnoj Gori imati veći broj mandata, očekuje u aprilu.

"One manjine koje u ukupnom stanovništvu čine od jedan do pet odsto biće zastupljene sa jednim mandatom preko predstavnika izabranog sa manjinske liste, dok će manjine sa preko pet odsto imati dva zagarantovana mandata», rekao je Hajdinaga.

On je naglasio da bi zakon trebalo da obezbijedi punu integraciju manjina u crnogorsko društvo ali bez asimilacije, očuvanje nacionalnog identiteta manjina i djelotvorno učešće u javnom životu.

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović ponovio je da će ta partija podržati blok za nezavisnost, navodeći da vjeruje da će zakon o manjinskim pravima biti usvojen prije referenduma.

XS
SM
MD
LG