Linkovi

Koštunica: Srbija ima konkretno rešenje budućeg statusa Kosova


Premijer Vojislav Koštunica izjavio je da Srbija ima konkretno rešenje budućeg statusa Kosova koje je demokratsko i zasnovano na evropskom iskustvu i evropskim standardima.

Koštunica kaže da poziv kosovskim Albancima za početak neposrednih razgovora o budućem statusu jasno govori da je Srbija sigurna da je predlog konkretnog rešenja u suštini kompomisan i da obezbeđuje onaj oblik i meru atonomije Kosova koji je saglasan evropskom iskustvu i načelima međunarodnog prava. Za Srbiju je Kosovo najvažnije državno pitanje jer je reč o sudbini srpskog naroda koji živi u Pokrajini i o pitanju državne teritorije, rekao je Koštunica i naglasio da nametanjem rešenja ništa ne može da bude rešeno.

Osim na Kosovu, Vlada Srbije može imati problem vezan i za jug Srbije, ali ne zbog političkog delovanja Albanaca već zbog najava da bi Rasim Ljajić mogao podneti ostavku na mesto šefa Koordinacionog tela za jug Srbije. Naime, Ljajić kao predsednik Sandžačke demokratske partije, revoltiran je odliukom srpske Vlada da uvede privremene mere u Skupštini opštine Novi Pazar u kojoj je njegova stranka imala većinu i najavio da će svoj stav o daljem prisustvu u vladajućim strukturama Srbije i državne zajednice izneti u utorak. Mediji, međutim, najavljuju da je Ljajić odustao od podnošenja ostavki na mesta ministra za ljudska i manjinska prava i predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i predsednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem.

Nešto ranije vicepremijer Miroljub Labus odluku Vlade da raspusti Skupštinu opštine Novi Pazar nazvao je skandaloznom, a ministar finansija Mlađan Dinkić smatra da Rasim Ljajić treba da ostane na mestu na kojem se nalazi, jer odlično radi svoj posao :

“Mislim da je potrebno da se obave razgovori sa premijerom i da se napravi neki dogovor koji bi zadržao Rasima Ljajića na poslu kojim se bavi jer on to radi dobro za državu.”

Sa Rasimom Ljajićem, prema nekim najavama, premijer Vojislav Koštunica trebalo bi da razgovara po povratku iz posete Francuskoj.

XS
SM
MD
LG