Linkovi

Posledice preterane količine fluora u vodi za piće


Njeni rezultati ukazuju da je iznad odredjenog nivoa, fluor loš za zdravlje, posebno za zdravlje dece.

Fluor može da zaštiti zube protiv karijesa i ojača kosti. U Sjedinjenim Državama, fluor se dodaje vodi za piće kada je prirodni nivo previše nizak. Medjutim, prema novoj studiji neprofitne grupe Nacionalni savet akademskih istraživanja, navodi se da previše fluora može da postignei suprotan efekat. Fluor može da istanji zubnu gledj i oslabi kosti. Tanka gledj znači povećan rizik od karijesa. Previše fluora takodje može da izazove promenu boje zuba. Mladja deca su posebno izložena riziku, sudeći prema Džonu Dulu koji je predvodio istraživanje.


»Ovo stanje javlja se tokom razvitka zuba kod dece pre nego što oni ispune usnu duplju. Kada se razviju, postaje stalno».

Previše fluora je sve preko 2 miligrama fluora po jednom litru vode. Medjutim, deca bi mogla da dobiju preteranu količinu i ako progutaju fluorisanu pastu za zube. Neki naučnici su takodje zabrinuti oko toga koliko fluora neke bebe uzimaju ako su njihove cerealije ili mleko napravljeni na bazi vode iz vodovoda.

Stariji su takodje izloženi riziku. Previše fluora može da oslabi kosti i poveća rizik od preloma. Ljudi koji piju vodu iz zdravstvenih razloga mogu lako da uzmu previše fluora.

Medjutim, naučnici ne znaju koliko je još ljudi, odraslih ili dece, izloženo visokim nivoima fluora tokom tretmana kod svojih zubara ili time što piju preterane količine vode. Istraživači preporučuju američkoj Agenciji za zaštitu prirodne sredine da ponovo proceni koliko bi fluora u vodi za piće trebalo smatrati sigurnim.

XS
SM
MD
LG