Linkovi

Mađarska levičarska koalicija uživa neznatnu prednost posle prvog kruga izbora


Mađarska levičarska koalicija, na čelu sa Socijalistima, uživa neznatnu prednost posle jučerašnjeg prvog kruga parlamentarnih izbora, dok će ishod biti odlučen u drugom krugu koji se održava 23. ovog meseca.

Okupljeni su skandirali ime premijera Ferenca Đurćana, koji se obratio sledbenicima na skupu u Budimpešti, da bi objavio izbornu pobedu :

” Dragi prijatelji, prema izbornim rezultatima, mogu da objavim da je Socijalistička partija pobedila u prvom krugu glasanja, ” rekao je Đurćan.

Prema većini prebrojanih glasova, koalicija na čelu sa Socijalistima, osvojila je 43 zapeta tri posto glasova, dok je mađarski građanski savez - FIDES - dobio nešto više od 42 odsto. Mađarski demokratski forum, takođe desno od centra, uspeo je da osvoji mesta u Parlamentu, ali ne dovoljno da bi uspostavio koalicionu vladu sa FIDESOM.

Vođa FIDESA, Viktor Orban, koji je od 1998. do 2002. godine bio mađarski premijer, rekao je pristalicama, da još ne priznaje poraz :

”Želeo bih da podsetim Mađare da ima još nekoliko spornih mandata,“ podsetio je Orban okupljene, dodavši da postoji stvarna mogućnost pobede u drugom krugu izbora.

Đurćan i Orban imaju oprečne vizije o tome kako treba upravljati Madjarskom. Socijalisti zastupaju “razumni kapitalizam“ i upoređuju se sa laburističkom strankom britanskog premijera, Tonija Blera. Desničarski FIDES se zalaže za privrednu politiku koja je okrenuta unapredjenju madjarskih kompanija.

Lider Fidesa, Orban, objavio je da bi ponovo nacionalizovao strateški važne kompanije, uključujući Budimpeštanski aerodrom, koji je nedavno prodat britanskoj firmi za upravu nad aerodromima. Ta njegova izjava izazvala zabrinutost stranih investitora. Međutim, obe stranke se slažu sa smanjenjem poreze, u iznosu od više milijardi dolara, i sa povećanjem izdataka za socijalne programe da bi se poboljšao životni standard sitomašnih i ugroženih. Ekonomisti upozoravaju da bi se tim merama mogao povećati mađarski budžetski deficit iznad granice koje je postavila Evropska unija. Mađarska već ima najveći budžetski deficit u Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG