Linkovi

Suroi: Današnje Kosovo ne ispunjava mogućnosti i želje ni većine ni manjina


"Formiranje savetodavnog Veća za manjine ima za cilj da omogući uključivanje predstavnika različitih etničkih zajednica u pregovarački process i time doprinese boljoj komunikaciji u dva pravca. Prvi je da omogući saradnju manjina sa kosovskom delegacijom koja ide u Beč, i drugi da se definišu relacije buduće saradnje među zajednicama", kaže predsednik savetodavnog tela za manjine, pri pregovaračkom timu Prištine i lider Reformističke partije ORA, Veton Suroi u intervjuu za "Glas Amerike".

Glas Amerike: Zašto bi standarde kao niz principa kojima se rukovode demokratska društva trebalo ispuniti posle, a ne pre određivanja statusa?

Suroi: Mislim da se mora ići i sa standardima i sa statusom. Standardi bi morali biti kopenhaški kriterijum u političkom smislu, a to znači da jedna zemlja čim postane demokratska počinje i sa procesom uključivanja u novu Evropsku uniju, to su realni srandardi, a ne ono što jedan civilni administrator napiše.

Glas Amerike: Kakve garancije pruža Priština potencijanim povratnicima kada ni oni koji su se odlučili na ostanak nemaju garantovana prava i zaštitu svojine?

Suroi: Ono što mogu u principu da kažem jeste da se standardi stvaraju u međusobnom dijalogu, a to je bitno pitanje koje postavljamo u ovom Savetu, jer niko neće moći da garantuje ništa bolje od onog što građani Kosova mogu da garantuju sami sebi. A to je, da se mora postaviti pitanje unutrašnjeg dijaloga i obavezno uključivanje srpske liste u ceo ovaj process.

Glas Amerike: Da li je podela kao princip po kojem bi obe strane dobile nesto, rešenje za budući satatus?

Suroi: Ne. Podelama se neće ništa postići već će se dodatno iskopmlikovati. Podela bi postala model razrešenja srpsko-albanskih relacija, pa će se postaviti i pitanje Preševske doline. U komunikaciji sa međunarodnom zajednicom ne postavlja se pitanje da li Kosovu dati nezavisnost ili ne, već da li Kosovo kao nezavisna država moze biti i nezavisno i funkcionalno. To pitanje nije važno samo za gradjane koji su u manjini već i za one koji su u većini. Kosovo kao društvo koje ne može da obezbedi prosperitet za većinu, još će manje uraditi za građane koji su manjina. Današnje Kosovo ne ispunjava mogućnosti i želje ni većine ni manjina. Pravi ispit za stanje u jednom društvu su uvek građani, koji su u manjini.

Glas Amerike: Zašto se Kosovo tretira kao poseban slucaj i u čemu se aspiracije Albanaca razlikuju, recimo, od aspiracija Kurda?:

Suroi: Zato što se ovde radi o dezintegraciji jedne bivše složene države, a ovo je poslednja faza te dezintegracije.

XS
SM
MD
LG