Linkovi

Buš: Sila nije nužna da bi se Iran odvratio od razvijanja nuklearnog programa


Predsednik Buš je izjavio da je i dalje predan iznalaženju diplomatskog rešenja u sporu oko nuklearnih ambicija Irana.

Prema izveštajima koji se ovih dana pojavljuju u američkim medijima, u toku je planiranje eventualnog oružanog napada na iranska nuklearna postrojenja. Medjutim, predsednik Buš tvrdi da su ti izveštaji pogrešni.

“Ono što čitate je plod čistih nagadjanja, a to se često dešava u našem glavnom gradu...

Predsednik Buš kaže da veruje u -- kako se izrazio - doktrinu preventivne akcije.” Ali on je istovremeno jasno stavio do znanja da to ne znači da je pribegavanje sili uvek opravdano da bi se osujetila pretnja.

“Doktrina preventivne akcije jeste ulaganje zajedničkih napora kako bi se Iranci odvratili od nuklearnog oružja. Znam da se to ovde, u Vašingtonu, tumači kao pribegavanje sili. To ne znači obavezno pribegavanje sili; u ovom slučaju to znači korišćenje diplomatskih sredstava.“

U današnjem obraćanju grupi studenata političkih nauka na prestižnom univerzitetu Džons Hopkins, predsednik Buš je izjavio da je u slučaju Irana multilateralna diplomatija najbolji put. Prema njegovim rečima, bilateralni razgovori izmedju Teherana i Vašingtona ne bi urodili plodom, dok zajedničko diplomatsko delovanje više zemalja zabrinutih zbog iranskih nuklearnih ambicija -- najviše obećava.

“Ne želimo da se Iranci domognu nuklearnog oružja, kapaciteta da proizvode nuklearno oružje, znanja potrebnog da bi napravili nuklearno oružje. To je naš cilj. Srećom, taj isti cilj dele i naši saveznici i prijatelji.”

Džordž Buš je izjavio da se u tom smeru ostvaruje napredak, ali nije dao nikakve detalje. Predstavnik Bele kuće Skot MekKleland takodje je umanjio izglede o upotrebi vojne sile. On je rekao da ni jedan predsednik nikada u potpunosti ne isključuje vojnu opciju, naglasivši medjutim da SAD u sporu sa Iranom nastoje da diplomatskom rešenju. MekKlelan je ukazao da se u medijskim izveštajima o vojnim planovima citiraju izjave bivših zvaničnika i spoljnih stručnjaka koji ne razumeju način razmišljanja Bušove administracije. Mada portparol Bele kuće nije ni potvrdio ni demantovao da je u toku planiranje i za nepredvidjene situacije, on je naglasio da je Vašington privržen diplomatskoj soluciji. U medjuvremenu, iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da izveštaji o vojnoj intervenciji, objavljeni u Vašington postu i Njujork tajmsu, odražavaju kampanju psihološkog ratovanja, dodajući da Iran neće odustati od svojih nuklearnih ciljeva. Teheran tvrdi da njegov nuklearni program ima za cilj proizvodnju električne energije dok SAD i druge zemlje veruju da je to samo paravan za razvoj nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG