Linkovi

Statistički mereno vozovi su najbezbednija vrsta prevoz


To nije odvratilo američki Sekretarijat za transport od testiranja nove tehnologije koja treba da smanji broj žrtava u slučaju sudara.

Sekretarijat za transport simulirao je železnički sudar, da bi isprobao novu tehnologiju zahvaljujući kojoj vozovi treba da postanu još bezbedniji. Istraživači su izazvali sudar kompozicije od pet putničkih vagona koja se kretala brzinom većom od 48 kilometara na sat i lokomotive koja je vukla dva teretna vagona.Inženjer Dejvid Tajrel kaže da je – što se sudara tiče – sve prošlo bez problema.

«U ovom testu, svi točkovi su ostali na šinama. Sve je ostalo u redu. Pruga nije poremećena», kaže Tajrel.

Sudar je priređen da bi se isprobala nova sigurnosna zona na kraju putničkog vagona. Ta zona bi trebalo da se sastoju od kutije široke gotovo metar, koja bi se zgužvala prilikom sudara i apsorbovala udar. Cilj je da se smanji jačina udara na prednji deo vagona i spreči da se vagoni naslažu jedan na drugi. Slična tehnologija se sada primenjuje na nekim luksuznijim modelima automobila. Američki sekretar za transport, Norman Mineta, veruje da će ovakva poboljšanja smanjiti broj smrtnih slučajeva.


«Ovaj novi sistem će više nego udvostručiti brzinu pri kojoj putnici mogu da prežive železnički sudar», kaže Mineta.

U ovom probnom vozu, takođe su sprovedene nove bezbednosne mere u enterijeru, da bi se ublažio udarac tela prilikom sudara. Peti Hadson je bila u povređena u prošlogodišnjoj železničkoj nesreći u Kaliforniji, u kojoj je poginulo jedanaest ljudi.

«Neki delovi su mi se tada zabili u leđa», kaže ona.

Bezbednost vozova je internacionalna briga – naročito u gusto naseljenim zemljama kao što je Indija, u kojoj se putnici svakodnevno guraju na prigradskim vozovima. U sudarima u Indiji, Pakistanu i Japanu, samo prošle godine su poginule stotine putnika.

XS
SM
MD
LG