Linkovi

Objavljene dve nove studije o lečenju migrene


Jedna istražuje vezu izmedju migrene i otvora u srcu, dok se u drugoj navodi da bi akupunktura mogla da bude delotvorna kao i uobičajeni tretman lekovima za migrenu.

Studija poznata kao MIST- za migrensku intervenciju sa Starfleks tehnologijom, je prva u kojoj je ocenjena delotvornost olakšavanja migrene hirurškim putem kojim se zatvaraju otvori u srcu nazvani PFO. Ti otvori, koji se nalaze u zidu koji razdvaja gornje komore od srca, neophodni su kod feusa, jer omogaćavaju da krv cirkuliše telom bez pomeranja prema plućima i normalno se zatvaraju nakon rodjenja. Medjutim, manji procenat odraslih ima te otvore, a oko polovina njih ima ozbiljne migrenske glavobolje. U istraživanju radjenom u Šruzberiju u Engleskoj, učestvovalo je 147 pacijenata sa ozbiljnim migrenama i sa srednjim do velikim otvorima u srcu. Većina, ali ne i svi, prijavila je smanjenje migrena posle operacije. Ali činjenica da smanjenje migrene nije opšte, dovelo je pojedine lekare u nedoumicu da li je hiruruški zahvat pravi tretman.

Druga, studija Univerziteta u Duizburg-Esenu u Nemačkoj, zaključila je da je akupunktura efikasan tretman protiv glavobolje. Ona je naznačila da su pacijenti osetili bol nekoliko dana posle akupunkture. Ali poboljšanje je bilo isto, bilo da je pacijent tretiran pravom akupunkturom ili lažnom ili je uzimao uobičajene lekove protiv glavobolje. Stjuart Stark je direktor Centra za neurologiju i glavobolju u Aleksandriji, u Virdžiniji.

«Nema pravog naučnog dokaza da je akupunktura delotvorna kao prevencija za migrenu i tenzičnu glavobolju. Postoje neke studije koje navode da je ona delotvorna i ja sam imao pacijente koji su ustanovili da bi ona bila delotvorna u njihovom slučaju. Mogu da kažem da većina pacijenata koje sam ja pregledao i predložio im da je probaju, nije imala dobit od akupunkture kao preventive migreni i glavobolji».

Lekari preporučuju lekarski pregled i konsultacije kako bi se odlučilo koji tretman i, da li bilo koji uopšte, može da pomogne protiv migrene.

XS
SM
MD
LG