Linkovi

Danilović: Preko 80 odsto pravoslavne dijaspore za očuvanje SCG


Bošnjačka populacija u dijaspori, između 20 i 25 odsto, kao i preko 80 odsto pravoslavne u inostranstvu podržaće opstanak zajednice Srbije i Crne Gore (SCG), procjena je jednomjesečnog istraživanja Bloka za očuvanje zajedničke države. Mnogo je, međutim, nepovoljnije stanje kada je u pitanju albanska dijaspora, ali su, kako je naveo potpredsjednik Srpske narodne stranke Goran Danilović, zabilježeni pomaci i na tom plau.

“Očigledno je imalo uticaja to što je vlast bila licemjerna prema zahtjevu Albanaca iz Malesije da dobiju opštinu”, ocijenio je Danilović na konferenciji za novinare Bloka za očuvanje zajedničke države.

On je upozorio da se uoči održavanja referenduma u Crnoj Gori ponovo vrši veliki pritisak na romsku populaciju, ocjenjujući neprimjerenim, nečasnim, nemoralnim i neljudskim “u pet do 12” govoriti kako Romi imaju problema sa ličnim dokumentima, da mnogi od njih ne mogu da ostvare osnovna prava i to baš na pragu plebiscita.

“To zaista nije pošteno, ni korektno, kao što nije korektno što su na popisu primorali Rome da se u nacionalnom smislu izjašnjavanju onako kako nijesu željeli”, rekao je Danilović.

On je podsjetio da zvanični podaci govore kako u Crnoj Gori danas živi 17 hiljada domicilnih Roma i nešto više od šest hiljada onih koji su raseljena lica.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović i premijer Milo Đukanović ocijenili su da pojedinačni negativni slučajevi u kampanji ne mogu promijeniti izbornu volju građana Crne Gora i dovesti u pitanje demokratski karakter referendumskog procesa.

Vujanović je rekao kako nijedna partija ili opcija na referendumu na bilo koji način neće uticati na slobodno formiranje volje glasača. Crnogorski predsjednik je naglasio da apsolutno vjeruje da nijedna partija ili opcija neće na bilo koji način, negativnim uticajem bilo koje vrste, uticati na slobodno formiranje volje glasača. Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je da u referendumskoj kampanji ima određenih, uslovno rečeno, incidentnih situacija koje, ipak, ne mogu ugroziti legitimitet izbornog procesa. To su, smatra on, pojedinačni slučajevi koji ne mogu promijeniti izbornu volju građana Crna Gora i dovesti u pitanje demokratski karakter referendumskog procesa.

Pokret za očuvanje državne zajednice pak, optužio je suvereniste da manipulišu glasačima romske nacionalnosti. Predstavnici tog bloka tvrde da Blok za nezavisnost vrši nezapamćen pritisak na građane Crne Gore, posebno one romske nacionalnosti. Predsjednik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović najavio je da će se povući iz politike ako na referendumu o državnom statusu Crne Gore opcija za nezavisnost osvoji više od 55 odsto glasova. Ipak, on je ponovio da ne vjeruje da će se ostvariti projekat nezavisne Crne Gore.

XS
SM
MD
LG