Linkovi

Parlamentarni izbori u Italiji


Italijani su izašli na birališta povodom opštih izbora nakon žestoke kampanje, koja je preokrenula glasanje u referendum o tome, da li ponovo izabrati premijera Silvia Berluskonija. Italijani su danas izašli na birališta posle žestoke kampanje izmedju šezdesetdevetogodišnjeg premijera Silvija Berluskonija, koji je na vlasti već pet godina, i njegovog rivala sa levog centra šezdesetšestogodišnjeg Romana Prodija. Pojedini glasači žalili su se zbog toga kako e kampanja postala napeta ističući da očekuju krajnji rezultat kakav god da bude. Završni televizijski duel dvojice kandidata bio je obeležen medjusobnim ličnim napadima. Izborne ankete zabranjene su dve nedelje pre održavanja izbora, ali pre nego što su suspendovane Berluskoni je zaostajao oko 3 odsto glasova iza Prodija, a milioni Italijana i dalje su neopredeljeni. Oba lidera snažno su se trudila da pridobiju neopredeljene glasače za koje se veruje da će biti najvažniji pri odredjivanju ko će biti pobednik ovih izbora.

Oko 47 miliona gradjana koji žive u Italiji ima pravo glasa. Oko 2,6 miliona Italijana koji žive u inostranstvu u mogućnosti su da po prvi put glasaju za izbor 18 poslanika koji će zastupati njihove interese. 42 odsto njih je već glasalo i njihovi glasovi će biti pridodati glasovima u Italiji nakon što biračka mesta budu zatvorena u ponedeljak u tri popodne. Izlaskom na današnje glasanje birači se pitaju koji bi od dvojice kandidata mogao da vodi zemlju. Neki izražavaju zabrinutost da će novi izborni sistem, koji je u vidu zakona usvojen u decembru, značiti da će pobednička koalicija uživati slabu većinu. Marko ima oko trideset godina i predaje na Rimskom univerzitetu.

On kaže da se nada da će pobednik na izborima imati pristojnu većinu i da to neće biti Berluskoni, kao i da će vlada biti promenjena. Marko veruje da je Romano Prodi bolja opcija zato što će biti mnogo pažljiviji sa državnim novcem. On očekuje i povećanje poreza ako Prodi pobedi. U slučaju Prodijeve pobede, on će biti prinudjen da formira koaliciju sastavljanu od veoma različitih partija, od čvrstih komunista do centrističkih rimokatolika. Posle više rasprava oni su uspeli da se dogovore o programu, ali glavni razlog njihovog ujedinjenja je taj što im se ne dopada Berluskoni i njegova politika.

XS
SM
MD
LG