Linkovi

Spekter: Buš i Čejni treba da objasne podataka u vezi sa ratom u Iraku


Predsedavajući senatskog odbora za pravosuđe rekao je da bi predsednik Buš i potpredsednik Čejni trebalo da Amerikancima objasne svoje uloge u objavljivanju obaveštajnih podataka u vezi sa ratom u Iraku.

Tokom gostovanja u televizijskom programu mreže Foks, senatora Arlena Spektera su zapitali u vezi sa otkrićem da je predsednik Buš dozvolio objavljivanje poverljvih obaveštajnih informacija, koje su upotrebljene u okviru pokušaja da se diskredituju kritičari rata u Iraku.

“Moramo to da ispitamo u potpunosti, kako bi Amerikanci bili u stanju da to procene.”

Do tog otkrića je došlo prošle sedmice, na osnovu sudskih dokumenata podnetih u okviru procesa protiv Luisa - Skutera Libija, nekadašnjeg šefa kabineta potpredsednika Čejnija. Tužilac u tom procesu je rekao da je Libi, u izjavi datoj pred takozvanom velikom porotom, saopštio da mu je 2003. predsednik dozvolio da novinarima otkrije podatke o poverljivom obaveštajnom dokumentu. Libi je rekao da ga je potpredsednik Čejni obavestio o predsedničkoj dozvoli. Senator Spekter je ukazao da, prema američkom zakonu, predsednik ima pravo da skine oznaku poverljivosti sa obaveštajnih informacija. On je, međutim, napomenuo da problem nije u zakonitosti takve akcije, već u njenoj nameri.

”… zato verujem da je potrebno detaljno objašnjenje o tome šta je tačno potpredsednik Čejni učinio, šta mu je predsednik rekao, kao i objašnjenje od predsednika šta je on rekao, kako bi to sve moglo biti procenjeno.”

Bela kuća je obacila kao netačnu tvrdnju da je predsednik Buš iz političkih razloga proglasio te obaveštajne podatke javno dostupnim. Ipak, neki od kritičara su I dalje skeptični po tom pitanju, uključujući i senatora Džona Kerija, predsedničkog kandidata Demokratske stranke na izborima 2004.

“To nije bilo objavljivanje kako bi Amerika bila informisana. To je objavljeno kako bi Amerika bila zavedena.”

Sve te informacije postale su poznate tokom istrage o tome ko je otkrio identitet agenta CIA-e Valeri Plejm, koja je u međuvremenu otišla u penziju. Libi je optužen da je tom prilikom lagao istražne organe I da je ometao pravosudje. Niko nije direktno optužio bilo predsednika bilo potpredsednika da su direktno naredili da bude otkriven identitet gospođe Plejm. Međutim, njen suprug i nekadašnji američki ambassador Džozef Vilson je dugogodišnji kritičar politike administracije prema Iraku. Ambasador Vilson je otvoreno dovodio u pitanje tvrdnju predsednika Buša, izrečenu uoči rata, da Sadam Husein pokušava da dođe u posed materijala neophodnih za izgradnju nuklearnog oružja. Gostujući u programu mreže ABC, ambassador Vilson je izjavio da je očigledno da je administracija vodila kampanju dezinformacija, koja je za cilj imala da se suprotstavi kritičarima rata. On smatra da transkripti svedočenja koje su istražiteljima dali predsednik Buš i potpredsednik Čejni treba da budu objavljeni.

XS
SM
MD
LG