Linkovi

Tročlana posada Sojuza uspešno sletela na tlo Kazahstana


Prvi brazilski astronaut, Markos Pontes, izašao je nasmejan iz capsule Sojuz, nakon sletanja u Kazahstanu, gde su vladale jako niske temperature. Posle njega, ruska zemaljska posada je sa radošću pozdravila Vilijama Mek Artura i Valerija Tokareva.

U akciji pronalaženja kapsule učestvovao je veliki broj helikoptera, kao i američka leteća bolnica, za slučaj da je trojici svemirskih putnika zatrebala pomoć. Tokom njegovog desetodnevnog boravka u svemiru, Pontes je izvršio veći broj naučnih eksperimenata, a napravio je i mapu površine Brazila, onako kako se njegova domovina vidi iz svemira. Markos Pontes ima 43 godine i oficir je brazilskog vazduhoplovstva, a njegovi zemljaci su pažljivo pratili njegov boravak na svemirskoj stanici, kao i povratak, pošto je on u Brazilu postao nacionalni heroj.

Njegovi saputnici, Amerikanac Vilijamson i Rus Vinogradov su u svemiru proveli 6 meseci, a jedan od njihovih zadataka je bio da Međunarodnu svemirsku stanicu pripreme za dolazak američkog orbitera, koji je planiran za jul. Ako letovi šatlova budu obnovljeni, orbiter bi na svemirsku stanicu trebao da odvede Nemca Tomasa Reitera, koji bi u svemiru trebao da ostane duže vremena. To bi trebao da bude tek drugi let šatla, od kako je prilikom sletanja izgubljen orbiter Kolumbija, pre 3 godine.


Šatl Diskaveri je u međuvremenu samo jednom posetio svemirsku stanicu, ali su i tada zabeleženi problemi sa odlamanjem zaštitne pene sa velikog tanka za gorivo, za koje se veruje da su bili i glavni uzrok gubitka Kolumbije. U međuvremenu, ruske letilice Sojuz predstavljaju jedinu vezu sa Međunarodnom svemirskom stanicom.

XS
SM
MD
LG