Linkovi

Ursula Plašnik: EU želi što pre da vidi Srbiju u svom društvu - na potezu Beograd


Evropska unija želi što pre da vidi Srbiju u svom društvu- medjutim, do toga je značajan deo posla koji se mora završiti u Beogradu, poruka je koju je uputila predsedavajuća EU , ministar spoljnih poslova Austrije, Ursla Plašnik, tokom susreta sa predsednikom Srbije, Borisom Tadićem.

Koliko je je zvaničnom Beogradu stalo do što skorijeg zaključenja Sporazuma o stabilzaciji i pridruživanju, toliko to iščekuje i Brisel, poručila je šef austrijske diplomatije i predsedavajuća EU, Ursula Plašnik, tokom današnjeg susreta sa predsednikom Srbije, Borisom Tadićem.

Medjutim, naglašava austrijski diplomata, to zavisi pre svega od Srbije i u tom svetlu očekuje da se prelom u saradnji sa Hagom desi tokom meseca aprila i da se Ratko Mladić prebaci u Haški sud. Za austrijskog domaćina je reč o jasnom očekivanju cele evropske zajednice da će uslediti takav potez zvaničnog Beograda, kako bi se Srbija približila" zajednici vrednosti" na Starom kontinentu.

Ministar Plašnik je razočarana poslednjom rundom pregovora Beogarda i Prištine- očekuje da će naredna runda, zakazana za 4. maj, dovesti za sto delegacije čiji će ciljevi biti realistični i čiji će pristup biti fleksibilniji.

U vezi sa skorim crnogorskim referendumom, predsedavajuća EU se nada da će on proteći u demokratskoj atmosferi i evropskom duhu. Bez obzira kakav bude njegov rezultat, Beograd i Podgorica moraju da rade zajedno, kako bi definisali buduće odnose, uveren je austrijski diplomata, čiji stav oslikava stajališta zvaničnog Beča i Brisela.


XS
SM
MD
LG