Linkovi

Anti-bakterijska žvaka koja zaista čisti zube


Kompanija za proizvodnju žvakaćih guma «Rigli» udružila se sa američkom vojskom da bi stvorila anti-bakterijsku žvaku koja zaista čisti zube. A ako je vojska zainteresovana za taj proizvod – dosta su velike šanse da će on jednog dana završiti u vašem kupatilu. To ne bi bio prvi put da je neki vojni izum promenio živote civila.

Za sve je možda kriva zlatna stelt mlaznjaka sada se koristi u izradi obuće...Nepromočivi mantil – «trenčkot» - dobio je ime od vojnika u Prvom svetskom ratu, koji su nosili takve jakne u rovovima. Mikrotalasna pećnica takodje je napravljena zahvaljujući vojnoj tehnologiji. Još jedna vojna inovacija može da znači razliku izmedju života i smrti...Helikopter za medicinsku evakuaciju, prvi put korišćen za vreme Korejskog rata bio je toliko revolucionaran... da su snimili TV seriju o njemu.

A «Hamer», najpopularniji džip u Holivudu prvo je bio vojno vozilo za vreme rata u Perijskom zalivu. Arnold Švarceneger bio je prvi civil koji je vozio takav džip. Ipak, majka svih vojnih izuma je ono što je jedan zvaničnik Pentagona nazvao «Intergalaktičkom mrežom». Ta luda ideja postala je – Internet – što je bez sumnje vojni izum koji je najviše promenio naš život.

XS
SM
MD
LG