Linkovi

Da li će premijer Berluskoni dobiti još jedan petogodišnji mandat?


Berluskonijeva vlada je najduže vladala u posleratnoj istoriji Italije, ali neki od onih koji su glasali za njega kažu da nije ispunio sva obećanja i da će sada glasati za njegovog suparnika, Romana Prodija.

Premijer Silvio Berluskoni, prema mnogim posmatračima italijanske političke scene, čovek je koga ili volite ili mrzite. On bez ikakve dileme ima veliku harizmu. Nekolicina je znala nešto više o njemu pre nego što je dospeo u politiku 1994, osnovavši sopstvenu partiju Forca Italija. Pored toga što je vlasnik najveće privatne medijske mreže u zemlji, on poseduje glavne deonice u kompanijama koje trguju nekretninama i u osiguravajućim i izdavačkim firmama i nagomilao je ogromno bogatstvo. Tri meseca po osnivanju stranke Forca Italija, izabran je za premijera, ali je vlada pala za manje od godine. Trijumfalno se vratio na vlast 2001. godine i uspeo da zadrži na vlasti svoju umereno desničarsku vladu svih pet godina, prvi put u posleratnoj Italiji. Kada je tad došao na vlast, obećao je ekonomska čuda. Ali kao i u većem delu Evrope, italijanska privreda proteklih godina stagnira. Berluskoni sada ističe da bi trebalo opet da bude izabran, jer su Italiji potrebni stabilnost i kontinuitet.

«Održali smo sva obećanja i mislim da zaslužujemo veće poverenje», kaže Berluskoni, koji je proteklih dana izazvao buru kada je napravio jedan nepristojan gest opisujući one koji glasaju za njegovog suparnika, vođu umerene levice Romana Prodija. Međutim, premijera – kako tvrde oni koji ga kritikuju – karakterišu prizemnost ili neuglađenost. Pojedini posmatrači kažu da ponekad izgleda kao da ne misli na posledice svojih reči. Pet godina koje je proveo na vlasti, obeleženo je serijom gafova. Jednog nemačkog poslanika je uporedio sa čuvarom koncentracionog logora, tvrdio je da je Zapad superioran u odnosu na islam, a nedavno je rekao da su kineski komunisti kuvali bebe i upotrebljavali ih kao đubrivo.

Berluskonija su tokom političke karijere proganjali i zakonski problemi. Optuživan je za korupciju, podmićivanje, lažno računovodstvo i utaju poreze. Sve optužbe su u vezi sa njegovim poslovnim interesima i, zapravo, neki ga optužuju da je i ušao u politiku da bi spasao svoju medijsku imperiju. Sve do sada, bio je ili oslobađan na sudu ili su slučajevi odbačeni zbog zastarelosti. Berluskoni sada tvrdi da je njegov suparnik – predvodnik koalicije koju vode komunisti.

«Prodi», kaže Berluskoni, «u ovom trenutku ustupa svoje nasmešeno svešteničko lice levici, koju čini 70 odsto bivših komunista ili komunista koji će preuzeti komandu i otarasiti ga se kada zaključe da im to odgovara.»

XS
SM
MD
LG