Linkovi

Romi će učestvovati na referendumu u Crnoj Gori


Romi u Crnoj Gori učestvovaće na referendumu, ali neće saopštavati odluku koju će opciju podržati, kazao je danas nakon kongresa Roma predsjednik Integracija-Republikanska stranka Vladan Stanojević.

»Donijeli smo odluku da izađemo na referendum, a da naš stav koju opciju i kako ćemo glasati ne saopštavamo javnosti«, kazao je Stanojević nakon kongresa te partije.

U Crnoj Gori živi preko 17 hiljada domicilnih Roma. Od tog broja oko devet hiljada upisano je u birački spisak, a 4,2 hiljade nema potrebnu ičnu dokumentaciju.

Blok za zajedničku državu ocijenio je danas da medijska blokada u Crnoj Gori
ozbiljno ugrožava javnost referendumskog procesa i da je informisanje neistinito, neblagovremeno i pristrasno.

"Svaka riječ Zakona i profesije podređeni su nepisanim pravilima grupe medijskih tajkuna, veoma dobro umreženih sa vlašću jakim vezama nepotizma i finasijskim interesima", rekla je Zorica Tajić.

Prema njenim riječima, rad Skupštinskog odbora za praćenje medijske kampanje opstruiše se od početka.

Medojević: Pogubno da Srbija prihvati Đukanovića kao pregovarača

Izvršni direktor Grupe za promjene Nebojša Medojević ocijenio je da bi bilo pogubno da Srbija prihvati crnogorskog premijera Mila Đukanovića kao pregovarača o budućim odnosima.

"Bila bi to istorijska greška", kazao je Medojević .

On je, komentarišući Deklaraciju Vlade Crne Gore, ocijenio da pojedini stavovi predstavljaju "svojevrsno licemjerje i nemoral".

"Poslije "salta mortale" od velikosrpkih do velikocrnogorskih nacionalista, Đukanović i njegovi ne mogu biti ozbiljan partner Srbiji, jer je vlast stvarala antisrspko raspoloženje u Crnoj Gori, proizvodeći i obratan efekat u Srbiji", ocijenio je Medojević. Prema njegovom mišljenju, Đukanović na tim podjelama, veštački stvorenim, opstaje.

"Ali, za uspjeh projekta demokratizacije Crne Gore sada bi bilo pogubno da Srbija prihvati Đukanovića kao pregovarača", kazao je Medojević.

XS
SM
MD
LG