Linkovi

Zakonski predlog o imigracionoj reformi naišao na niz prepreka


Lideri Senata nadaju se da će nastaviti sa razmatranjem i usvajanjem te mere posle dvonedeljnog uskršnjeg odmora.

Radi se o zakonskom predlogu kojim bi bila ojačana pogranična bezbednost, uspostavljen program za gostujuće radnike i ponudjen način da, kako se procenjuje, 11 miliona ilegalnih imigranata koji trenutno borave u SAD, stekne državljanstva ukoliko ispuni predvidjene uslove. Medjutim, Senat juče nije uspeo da okonča debatu za šta je potrebna saglasnost 60 senatora. Republikanci i demokrate su optuživali jedni druge za takav ishod. Konzervativci medju republikancima su želeli da unesu amandmane u zakonski predlog, tvrdeći da bi se njime, onima koji su došli u Ameriku ilegalno, pružila mogućnost da postanu državljani. Demokrate su sprečili te pokušaje da se unesu amandani, tvrdeći da je njihov cilj da zakonski predlog bude poražen. Senator Heri Rid iz Nevade je vodja demokrata u Senatu.

«Imajte na umu – ljudi koji bi želeli da unesu amandmane su oni koji mrze ovaj zakonski predlog.»

Lider republikanske većine u Senatu, Bil Frist, govorio je na odvojenoj konferenciji za novinare.

«Time što je blokiralo mogućnost unošenja amandmana, demokratsko vodjstvo je dovelo do odlaganja ove veoma važne mere o bezbedenosti naših granica.»

Republikanci u Kongresu su podeljeni oko statusa nedokumentovanih radnika koji se već nalaze u Americi, a oni koji će se takmičiti za reizbor na kongresnim izborima u novembru ne žele da otudje rastuću i sve uticajniju hispansku populaciju. Mnogi republikanci, uključujući i predsednika Buša, podržavaju uvodjenje programa za gostujuće radnike. Ovo pitanje je pokrenulo i hispansku populaciju i doprinelo da, po prvi put, stotine hiljada Hispanaca izadje na ulice američkih gradova u znak protesta protiv oštrije verzije zakonskog predlog usvojene u Predstavničkom domu, kojom se ilegalni ulazak u zemlju proglašava za teže krivično delo. Naredne masovne demonstracije planirane su za ponedeljak. Zakonski predlog koji bude usvojio Senat moraće da bude usaglašen sa verzijom usvojenom u Predstavničkom domu pre nego što bude poslat na potpis predsedniku Bušu.

XS
SM
MD
LG