Linkovi

Buš krivi Demokrate za neusvajanje kompromisnog zakona o imigrantima


Republikanci i Demokrate u Senatu u četvrtak su postigli kompromis o reformi imigracionog zakona. Medjutim, u petak je taj dogovor gotovo doživeo slom, nakon što mera nije usvojena posle niza proceduralnih glasanja.

Predsednik Buš podržava kompromisni zakon kojim bi se milionima ilegalnih useljenika, posle prolaska kroz nekoliko faza, omogućilo da dobiju američko državljanstvo. U svom redovnom obraćanju naciji, predsednik je okrivio lidera senatske manjine, Herija Rida, koji je prema Bušovim rečima blokirao zakon svojim odbijanjem da omogući glasanje o amandmanima na zakon, koje su uložili Republikanci.

«Pozivam lidera demokratske manjine da prekine sa taktikama blokade, i omogući Senatu da radi svoj posao i usvoji pošten i efikasan zakon o reformi imigracije.»

Senator Rid kaže da se protivi amandmanima zato što veruje da je njihov cilj slabljenje ključnih delova zakona. On je demantovao optužbe pojedinih republikanskih lidera da nastoji da iz političkih razloga blokira usvajanje zakona. Imigraciona reforma je pitanje o kome mnogi Amerikanci imaju veoma emotivne stavove, a ovo je godina u kojoj će se birati mnogi članovi Kongresa.

Predsednik Buš zalaže se za sveobuhvatnu imigracionu reformu koja će obezbediti američke granice, ojačati sprovodjenje zakona i obuhvatiti program za privremene radnike, za koji tvrdi da će olakšati pritisak na američke granice. Medjutim, predsednik je odlučno odbacio ideju da će, zbog reformi, ilegalni doseljenici u SAD biti nagradjeni državljanstvom.

«Moramo da se postaramo da se onima koji krše naše zakone automatski ne otvori put ka državljanstvu».

U Kongresu je u petak započela dvonedeljna uskršnja pauza, što znači da su privremeno zastali napori da se krene sa sprovodjenjem imigracione reforme.
U medjuvremenu, u radijskoj poruci Demokrata, kongresmen iz Merilenda, Steni Hojer, rekao je da SAD nisu dovoljno bezbedne zbog neuspeha Bušove administracije i Kongresa u kome dominiraju Republikanci. Hojer je istakao da su luke, sistemi javnog prevoza, i hemijska i nuklearna postrojenja i dalje ranjivi, gotovo pet godina posle terorističkih napada 11. septembra.

«Danas, nažalost, naša zemlja i narod nisu bezbedni kao što bi mogli i morali da budu. Suviše često Bušova administracija i Republikanci u Kongresu nisu uspeli da svoju retoriku podupru energičnom akcijom».

Pitanje nacionalne bezbednosti je u centru pažnje predsednika Buša od terorističkih napada na Ameriku 11. septembra. Demokrate sada pokušavaju da ojačaju svoje pozicije u toj sferi, uoči novembarskih izbora za Kongres.


XS
SM
MD
LG