Linkovi

Hamas suočen sa sve većim vojnim pritiskom Izraela


Ekstremna islamska organizacija Hamas, koja je prošle nedelje preuzela kontrolu nad palestinskom upravom, saopštila je da neće podleći sankcijama koje su joj uvele SAD i Evropska unija.

Palestinski premijer Ismail Hanijeh rekao je da Hamas neće promeniti svoju politiku, uprkos, kako se izrazio, “uceni” SAD i Evropske unije. Hanijeh je pri tome imao na umu jučerašnje saopštenje SAD i Evropske unije da će ukinuti godišnju pomoć palestinskoj samouprvi u iznosu od oko milijardu dolara. Hamas je bez finansijskih sredstava ali i dalje odbija zahtev medjunarodne zajednice da se odrekne nasilja i da prizna Izrael. Hanijeh je rekao da SAD i EU nastoje da ”uguše” njegovu vladu, ali da neće iznuditi političke koncesije. Takav prkosni stav je novu vladu doveo u neizvesnu situaciju. Ona nema sredstava da isplati prošlomesečna lična primanja za oko 140.000 državnih službenika, koja već kasne nedelju dana. Palestinski analitičar Vadia Abu Naser je rekla da ekonomska kriza utice na raspoloženje Palestinaca.

“Na osnovu onoga što sam ja uočila mogu da vam kažem da postoji zabrinutost mnogih Palestinaca za svoju egizistenciju, svoje prihode za svakodnevne potrebe, dok gradjani izražavaju bojazan da bi moglo da doje do svojevrsne humanitarne katastrofe" izjavila je Abu Naser.

Izrael je takodje ukinuo mesečne poreske isplate Palestincima u iznosu od 50 miliona dolara. Medjutim, predstavnik Izraela Mark Regev je izjavio da Izrael, SAD i Evropska unija žele da spreče humanitarnu krizu.

”Ako ćemo mi da obezbedjujemo sredstva palestinskom ministarstvu finansija, koje sada kontroliše Hamas, mi istovremeno moramo da ojačamo humanitarne projekte i da za ista obezbedimo sredstva» kaže Regev.

SAD su juče saopštile da će ukinuti direktnu pomoć palestinskoj samoupravi, ali će povećati humanitarnu pomoć Palestincima preko Ujedinjenih nacija i drugih agencija. Pored ekonomskog pritiska, Izrael intenzivira vojni pritisak na Hamas. Izraeski avioni su ispalili rakete na jedan automobil u kome su se nalazili palestinski militanti iz Gaze. U tom napadu je poginulo pet ekstremista i jedan sedmogodišnji dečak. Meta napada bio je logor za obuku Komiteta narodnog otpora, ekstremističke organizacije tesno povezane sa Hamasom. Kasnije su u napadu izraelskih ratnih aviona poginula dva pripadnika brigade mučenika Al Akse, nakon što su militanti ispalili rakete iz Gaze na teritoriju Izraela.

XS
SM
MD
LG