Linkovi

Denijel Frid: Opasnost od islamskog ekstremizma na Balkanu i dalje zabrinjava


Denijel Frid, pomoćnik državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, kaže da opasnost od islamskog ekstremizma na Balkanu, iako je manja nego u Zapadnoj Evropi, i dalje zabrinjava. Na pretresu u Pododboru za evropske poslove Senatskog odbora za odnose sa inostranstvom, Frid je rekao da je zadovoljan što bosanskohercegovačke vlasti preduzimaju mere protiv džihadista iz inostranstva, koji su došli tokom rata na Balkanu.

Senator Džordž Alen: U drugom delu Evrope, na Balkanu, da li smatrate da tamo postoji teroristička opasnost? Institucije na Balkanu su relativno slabe u poređenju sa Centralnom i Zapadnom Evropom, a i obaveze naših trupa u regionu se smanjuju, premda su naravno NATO i Evrpljani i dalje prisutni. Kakva je vaša procena dosadašnje opasnosti na Balkanu?

Denijel Frid: Opasnost postoji i iz različitih razloga je veća od nule, ali ona nije pri vrhu naših problema u Evropi. U Albaniji imate veliku muslimansku populaciju, velike manjine u Bugarskoj i Makedoniji i naravno, bosanske muslimane. Ali to najvećim delom nije neko otuđeno stanovništvo koje tu nema korene. Mali deo balkanske populacije u tim zemljama je u širem smislu podložan ekstremističkoj islamskoj ideologiji. Tokom rata u Bosni i Hercegovini, došlo je do znatnog priliva džihadističkih boraca u Bosnu. Neki od njih su ostali. Oni su potencijalni problem, ali smo zadovoljni što je bosanska vlada nedavno preduzela korake da im oduzme državljanstvo, ako su do njega došli kršeći bosanske zakone. Prema tome, problem postoji, ali u odnosu na neke od socijalnih faktora koje sam pomenuo, to je samo jedno zrno u pesku. Ipak, s obzirom da državne institucije još nisu dovoljno razvijene, moramo to da pratimo.

XS
SM
MD
LG