Linkovi

Sjedinjene Države zabrinute zbog islamskog ekstremizma u Evropi


Američki funkcioneri i stručnjaci navode da islamski ekstremizam u Evropi predstavlja znatnu pretnju Sjedinjenim Državama. To pitanje je razmatrano na nedavnom pretresu Senatskog odbora za odnose sa inostranstvom.

Koordinator Stejt Departmenta za kontra-terorizam Henri Krampton izjavio je u svedočenju pred Senatskim odborom za odnose sa inostranstvom da Vašington ima dobar razlog da bude zabrinut zbog islamskog ekstremizma u Evropi.

”Teroristička ćelija koja je izvela napade 11. septembra pravila je planove uglavnom u svojoj bazi u Evropi. Pet godina nakon toga i uprkos mnogim uspesima u borbi protiv terorizma, nasilni islamski ekstremizam u Evropi i dalje predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti Sjedinjenih Država i naših saveznika.“

U svom svedočenju pomoćnik američkog državnog sekretara Daniel Frid je rekao da većina od preko 15 miliona muslimana u Zapadnoj Evropi ima umerena gledišta. Medjutim, on je naveo da veruje da muslimani u Evropi smatraju islamski ekstremizam sve privlačnijim, jer su otudjeni od Evropskih društava u kojima žive.

”Mnogi marginalizovani muslimani koji prelaze u ekstremizam, izgleda da su inspirisani osećajem duhovnog otudjenja. Oni su manje zabrinuti od svojih roditelja za ekonomski opstanak u Evropi. Mnogi iz druge i treće genercije muslimana izgleda žude za duhovnim ispunjenjem.“

Otudjeni muslimani, posebno mladi, prošle godine su u velikom broju demonstrirali u Francuskoj. Frid dodaje kako veruje da mnogi evropski muslimani koji se osećaju marginalizovani smatraju da vodeće lokalne institucije vode računa o njihovim potrebama.
”Strani finansijeri i verski aktivisti koji su često iz inostranstva ispunjavaju taj duhovni vakum, izgradnjom lokalnih džamija u kojima rade ekstremistički nastrojeni imami. Otudjeni od često tolerantnih porodičnih tradicija u domovini, ti Muslimani su podložni stranoj propagandi i verskim propovedima koje zagovaraju interpretacije Islama koje su uske i pune mržnje.“

Senator Džordž Alen je ukazao zašto to pitanje ima implikacije i za Sjedinjene Države:

”Putovanje izmedju Amerike i Evrope je otvoreno. Stoga svako ko ima evropski pasoš može da doputuje u Sjedinjene Države. Rešenje tog pitanja u Evropi važno je za našu unutrašnju bezbednost.

Robin Niblet, iz Centra za strateške i medjunarodne studije ukazao je da teroristi ne moraju da dodju u Sjedinjene Države da bi ugrozili američke interese već da to mogu da učine i u Evropi ili Iraku. Niblet je rekao da je nivo frustracije i otudjenja u mnogim muslimanskim zajednicama u Evropi veoma visok i stoga opasan, dok je proces suočavanja sa islamskim ekstremizmom u Evropi tek počeo, a zapadne vlade, prema njegovim rečima, ne kontrolišu u potpunosti planove ya rešavanje tog problema.

XS
SM
MD
LG