Linkovi

Motor koji radi na vazduh – zvuči kao neverovatna ideja


Međutim, jedan učitelj iz Urugvaja tvrdi da je napravio bicikl koji radi samo na komprimovani vazduh.

Tokom radnog dana, Armando Regušči predaje fiziku, matematiku i prirodne nauke. Međutim, u slobodno vreme on je pronalazač. Još pre 2 decenije je počeo da radi na razvoju motora na komprimovani vazduh. Pre 18 godina svoje pronalaske je ponudio kompanijama Frd i Dženeral Motors, ali ih one nisu prihvatile. Ipak, Armando je uspeo da pronađe privatne izvore finansiranja. Zahvaljujući tome, on je upravo uspeo da napravi mali prototip motora na komprimovani vazduh.

«Ovaj bicikl ima specijalan pogon. U pitanju je motor koji ima zamajac i klip, što znači da može da radi pri vrlo visokom pritisku, recimo 700 kila po kvadratnom santimetru. To znači da se ne gubi puno na efikasnosti. Druga vozila imaju stepen iskorišćenja od oko 10%, dok ovo ima stepen iskorišćenja oko 60 ili 70 procenata.»

Regušči tvrdi da njegovo prototip može da dostigne brzinu od 90 km/sat i da će koštati oko 600 dolara.

«Uz dva rezervoara zapremine 10 litara, od kojih je svaki pod pritiskom od 200 kila, možete da se vozite 100 kilometara. Cena putovanja je u tom slučaju 4 centa. Ako bi koristili motor sa unutrašnjim sagorevanjem, onda bi vas isti put koštao između 4 i 8 dolara.»

Regušči sada radi na verziji motorcikla, za koju tvrdi da će dostizati brzinu od 150 do 180km/sat. Ipak, njegovi planovi se tu ne završavaju.

«Potreban vam je strug, mašina za varenje i jednostavna radionica, poput ove. Možete tada da modifikujete sva vozila. Mi planiramo da radimo sva vozila. Prerađivaćemo motorcikle, automobile, autobuse, traktore, kamione... sve vrste vozila.»

Regušči napominje da je u pitanju dosta jednostavna tehnologija.

«Kompresor je vezan na ovu cev, preko ovog ventila, tako da vazduh putuje ovamo. Tu imamo klip, koji se onda kreće u ovom pravcu unutar cilindra. Klip vuče osovinu, koja je povezana sa lančanikom, koji pomera zamajac u ovom pravcu. Kada klip dođe do ovde, a feder ide tamo. Kada se otvori ovaj ventil, feder se opušta i vraća klip u prvobitan položaj.»

Jedna stvar je sigurna – Reguščijev pronalazak je, tokom probne vožnje, izazvao znatiželju stanovnika Montevidea, prestonice Urugvaja.

XS
SM
MD
LG