Linkovi

Dejvis: Nadam se da će građani Crne Gore doneti zrelu demokratsku odluku


Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je danas nakon susreta sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Teri Dejvisom da je uvjeren da će referendum u Crnoj Gori imati demokratsku proceduru i da će njegov rezultat biti prihvatljiv i domaćoj i međunarodnoj javnosti.

Dejvis se danas sastao i sa ostalim crnogorskim zvaničnicima i predstavnicima opozicije. Navodeći da nezavisnost Crne Gore želi većina njenih građana, Đukanović je prenio Dejvisu uvjerenje da se takvi motivi tiču sadašnjosti i budućnosti Crne Gore.

"Nijesmo zagledani u prošlost, nego naprotiv želimo da obezbijedimo Crnoj Gori što brže i što kvalitetnije integracije u evropske i evroatlanske institucije", rekao je Đukanović.

"Mislimo da ćemo to moći i brže i kvalitetnije ukoliko uskoro za nešto kraće od dva mjeseca voljom građana Crne Gore preuzmemo punu odgovornost za evropsku budućnost", kazao je crnogorski premijer.

On je ponovio Dejvisu da Crna Gora želi da Savjet Evrope u referendumskoj proceduri bude nepristrasan posmatrač i arbitar u nadziranju referenduma u jer će to doprinjeti njegovom legitimitetu.

Đukanović je kazao da je Crna Gora posvećena ispunjavanju svih obaveza iz članstva u Savjetu Evrope i to će nastaviti bez obzira na ishod referenduma o državnom statusu:

...Kako bi što brže potpisala Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji sa EU i kako bi uskoro postala sastavni dio EU I NATO-a.

Generalni sekretar Savjeta Evrope Teri Dejvis rekao je da se nada da će građani Crne Gore na demokratskom referendumu donijeti zrelu demokratsku odluku.

"SE pažljivo prati i posmatra kako vodite referendumsku kampanju i kako će se na kraju donijeti odluka", kazao je Dejvis novinarima poslije razgovora sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

On je ocijenio da je dobro za ugled Crne Gore da su dva bloka zajedno dogovorili pravila referenduma.

„Referendum je vaša stvar, a ne moja. SE nije jedan od igrača u ovom meču, ni sudija, ni navijač za jedan ili drugi tim, nego gledaoci, posmatrači", rekao je Dejvis.

Prema njegovoj ocjeni, bitnije je za referendum što su se dogovorila pravila igre, nego kakav će biti njegov rezultat. On je naveo da kakav god rezultat bude na referendumu SE će nastaviti da pomaže narod u Crnoj Gori.

U razgovoru sa Teri Dejvisom, crnogorski predsjednik Filip Vujanović saopštio je da očekuje demokratsku kampanju i da će volja građana, slobodno izražena kroz referendumsku odluku- biti opšteprihvaćena.

Vujanović je zahvalio za pomoć koju je SE u raznim oblastima reformi pružio Crnoj Gori i Dejvisa detaljno obavijestio o predlozima normativnih promjena u oblasti pravosuđa.


XS
SM
MD
LG