Linkovi

Sve više Amerikanaca za povratak američkih trupa iz Iraka


24 od 32 zajednice u državi Viskonsin na srednjem zapadu odobrile su na neobavezujućim lokalnim referendumima, akt kojim se poziva da povlačenje počne odmah, ili da se sve američke vojne snage povuku iz Iraka do kraja godine. Medjutim, Bela Kuća je saopštila da će trupe ostati u Iraku sve dok ne bude okončana njihova misija.

Lokalne vlade u mnogim američkim zajednicama usvojile su rezoluciju u kojoj se kritikuje rat u Iraku. Prošle godine, gradjani iz 50 gradova u Vermontu odobrili su slične mere na sastancima u svojim gradovima. U Viskonsinu, Partija zelenih i ostali mirovni aktivisti odlučili su da pokušaju da pitanje povlačenja trupa uvrste na prolećne izbore. Organizatori su počeli da sakupljaju potpise pre četiri meseca. U predgradju Milvokija, Šorvudu, Roj Anderson išao je od vrata do vrata.

«Dobar dan, mi imamo peticiju za glasače, koja poziva da se utvrde rokovi za ostvarenje vojnih ciljeva u Iraku».

Dovoljno ljudi je potpisalo tu i slične peticije u još 31 gradu i mestu u Viskonsinu, čime su autorizovani referendumi. Protivnici glasanja o tom pitanju osnovali su grupu pod nazivom «Glasajte protiv povlačenja», i nekoliko zajednica imalo je žestoku raspravu na javnim forumima. Jedan od tesnih rezultata na glasanju bio je u drugom predgradju Milvokija, Vajtfiš Beju, koji inače tradicionalno glasa za republikance, ali je iznenada glasao za demokratu Džona Kerija protiv Džordža Buša na predsedničkim izborima 2004. godine. Stanovnik Vajtfiša Beja, Leri Mun, kaže da je glasao za - na referendumu o povlačenju trupa zato što je, kako je rekao, bilo glupo za Ameriku da udje u rat.

«Očigledno nije bilo valjanog pred-planiranja. Oni nisu znali koji je interes zbog kojeg idemo u to. Nisu proračunali troškove na pravi način. To je bilo, takoreći, prokletstvo početka.»

Mun je istakao da je sav novac koji je potrošen na rat mogao da bude bolje potrošen unutar Sjedinjenih Država. Ali drugi glasač iz Vajtfiš Beja, Teri Malkehi, kaže da je glasao protiv.

«Mislim da referendum nije način da se to reši. I Džordž Buš je uradio dobar posao, ja ga podržavam. I, smatram da naše trupe rade dobar posao i trebalo bi da budemo 100 odsto iza njih».

Medjutim , referendum o povlačenju prošao je i u Vajtfiš Beju sa 54 prema 46 odsto. Referendum je prošao u još 23 druge zajednice u Viskonsinu, uključujući i glavni grad te države Medison, gde je pobedio sa značajnom razlikom. Referendum je propau u 8 mesta, uglavnom u oblastima gde je predsednik Buš ostao jak politički. Bela Kuća je saopštila da rezultati referenduma neće promeniti planove Bušove administracije u Iraku. Portparol predsednika Skot Meklelan izjavio je da svi žele da se trupe vrate u Sjedinjene Države. Ali, rekao je, najgora stvar koju Sjedinjene Države mogu da urade je da se povuku pre nego što misija u Iraku bude obavljena.

XS
SM
MD
LG