Linkovi

Da li je došao kraj DVD-a?


Ljubitelji filmske umetnosti u Americi sada mogu da sa Interneta skinu najnovije filmove, istog dana kada se oni pojave u prodaji na DVD-ima!

Kada se film “Brokeback Mountain” pojavi na policama video prodavnica, vešti kompjuteraši će moć da ga skinu i sa mreže – i to legalno! Ovogodišnji dobitnik Oskara je i prvi film koji je firma Muvilink pustila u promet kao video po zahtevu. Pet velikih holivudskih studija je, pre 4 godine, formiralo firmu Muvilink, izvršni director kompanije – Džim Rejmo – naglašava da korisnici sada mogu da poseduju legalnu digitalnu kopiju koju mogu da gledaju koliko god žele.

“Ono što smo želeli je da ponudimo dobar miks sastavljen od dobitnika Oskara, najpopularnijih filmova i klasika. Publici je sada na raspolaganju nešto preko 300 naslova.”

Film “King Kong” je takođe moguće skinuti sa Internete, baš kao i “Herija Potera i vatreni pehar” ili “Memoare jedne gejše.” Šon Keri, koji je u kompaniji Sony Pictures Home Video zadužen za distribuciju digitalnih medija, ukazuje da studiji samo odgovaraju na zahteve publike.

“S poslovne strane, to nam omogućava da naše sadržaje ponudimo na način na koji smatramo da to publika želi – u bilo kom obliku, bilo gde, bilo kako i tamo gde oni izaberu.”

Muvilink u svojoj ponudi ima filmove Warner Brothers-a, Sony-a, Universal-a, Paramount-a, Fox-a i MGM-a. Konkurentska firma Cinema Now, koja koristi sličnu tehnologiju, u svojoj ponudi ima samo filmove Sony-a i Lions Gate-a. Ipak, kako naglašava Džim Rejmo, samo publika u SAD za sada može da se koristi ovom uslugom Muvilinka.

“Muvilink je registrovan samo za poslovanje u SAD, tako da mi filtriramo korisnike koji nisu odavde. Istovremeno, mislim da se studiji pripremaju da ovu uslugu ponude I širom sveta. Nedavno su takve vesti došle iz Holandije, iz Britanije I iz Nemačke, tako da će se sve više zemalja otvarati prema ovoj vrsti distribucije.”

Da li ovo znač kraj DVD-a, koji su studijima donosili oko 40 milijardi dolara sa svetskog tržišta? Džim Rejmo smatra da je prerano znati šta će se dogoditi. Za sada, kaže on, filmofili treba da ovo smatraju samo još jednom opcijom – koja je kvalitetnija i bezbednija od piratizovanih kopija.

XS
SM
MD
LG