Linkovi

Džon Bolton: Iransko nuklearno pitanje test efikasnosti UN-a


Bolton je rekao da će, ukoliko Savet bezbednosti ne uspe da navede Iran da odustane od nuklearnih aktivnosti, SAD tražiti «druge opcije».

Ambasador Bolton istakao je da su on i drugi zvaničnici Bušove administracije, iako ih neki, kako kaže, proglasili «unilateralističkim kaubojima», uložili tri godine diplomatskih napora da Iran privole da ispuni svoje obaveze. U razgovoru sa novinarima koji u Vašingtonu prate rad Stejt Departmenta, Bolton je debatu oko Irana koja se vodi u Savetu bezbednosti opisao kao test efikasnosti svetske organizacije, i njene svrsishodnosti u očima američkog naroda. On je dodao da će, ukoliko SB ne navede Iran da obustavi aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, SAD morati da razmotre alternative.

«Mislim da bi nemogućnost Saveta bezbednosti da efikasno reši iransko nuklearno pitanje bio signal da moramo da razmotrimo i altnerativna rešenja, ukoliko smo, kao što jesmo, rešeni da Iran sprečimo u sticanju nuklearnog oružja. Ja to govorim sa čisto praktičnog stanovišta razmatranja najboljeg sredstva za sprovodjenje američkih spoljnopolitičkih ciljeva».

Prema rečima ambasadora Boltona, ukoliko se Iran ogluši o nedavno predsedničko saopštenje Saveta bezbednosti, kojim se Teheranu daje rok da do kraja meseca sprovede zahteve Medjunarodne agencije za atomsku energiju, SAD će se intenzivno zalagati za donošenje novih rezolucija u Savetu bezbednosti. On kaže da bi se prvo donela obavezujuća rezolucija koja bi zahtevala da Iran ispuni svoje obaveze, a ukoliko je Teheran ne bude poštovao, posle odredjenog vremena usledila bi nova rezolucija kojom bi se uvele sankcije.

«Reč je o jednom faznom, i postepenom pristupu kojim se podvlači ono što smo govorili proteklih nekoliko godina, naime da ključ za rešenje tog pitanja leži u rukama iranske vlade. Oni mogu da izadju iz zamke u koju su sami ušli tako što će izmeniti svoju stratešku odluku da razvijaju nuklearno oružje. Primer za to šta je pred njima ukoliko to učine je Libija».

Bolton podseća da je odluka nekada izolovane libijske vlade da odustane od svog nuklearnog programa krajem 2003. godine otvorila vrata za značajno drugačiji odnos te zemlje sa SAD i ostatkom svetske zajednice. Američki ambasador u UN-u takodje je rekao da će, ukoliko Savet bezbednosti bude blokiran zbog nesuglasica izmedju stalnih članica, i u nemogućnosti da preduzme korake protiv Irana, SAD i zemlje sa sličnim stavovima razmatrati sopstvene kaznene mere protiv Teherana. Bolton kaže da te mere uključuju prekid preostalih američkih poslovnih veza sa Iranom, medju kojima je uvoz iranske robe kao što su ćilimi ili pistaći. On je takodje pomenuo energičniju primenu Inicijative za bezbednost proliferacije čiji je cilj sprečavanje krijumčarenja oružja za masovno uništenje i sa njim povezane tehnologije. Bolton ističe da bi američki saveznici mogli da uvedu zabranu ulaska u zemlju iranskim liderima i zamrzavanje njihovih finansijskih sredstava, ali nije spominjao bilo kakvu vojnu opciju protiv Irana.

XS
SM
MD
LG