Linkovi

Veselin Veljović odbacio optužbe bloka za zajedničku državu


Direktor Uprave policije Veselin Veljović odbacio je danas kao neosnovane optužbe bloka za zajedničku državu da policija zajedno sa vlašću radi na ubjeđivanju građana da glasaju za nezavisnost i isključio mogućnost incidenata.

On je kazao da će preduzeti sve potrebne mjere protiv pripadnika policije kad god procijeni da ima elemenata odgovornosti - disciplinske ili neke druge.

“Siguran sam da nema potrebe da bude tenzija i mogu konstatovati da je aktuelna bezbjednosna situacija potpuno stabilna i d se u kontinuitetu prati”, kazao je Veljović na konferenciji za novinare.

On je rekao da vjeruje da policijski funkcioneri neće biti prisutni u izbornim štabovima u danu održavanja referenduma u Crnoj Gori.

Govoreći o spornom filmu o kupovini glasova u Zeti, čiji je jedan od aktera bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti Vasilije Mijović, Veljović je rekao da je postupak otkrivanja autora filma u toku i da to treba da utvrdi nadležni sud.

A u Crnoj Gori je u susret referendumu, i dalje aktuelno pitanje tzv. ‘’sive zone’’. Viši analitičar Inicijative za evropsku stabilnost Krištof Bender kazao je da ideja da Evropska unija -ako rezultat referenduma bude između 50 i 55 odsto -predloži savez nezavisnih država Crne Gore i Srbije kruži, ali na vrlo neformalnom nivou.

Pozivajući se na diplomatske izvore, crnogorski mediji pišu da je jedna od opcija koja se u tom slučaju može naći na stolu - savez nezavisnih država ali sa jednim međunarodnim subjektivitetom.

Ta varijanta bi podrazumijevala još slabije institucionalne veze između Crne Gore i Srbije, odvojene diplomatije i vojsku, ali samo jednu stolicu u Ujedinjenim nacijama.

No, prenosi se i izjava portparola visokog evropskog predstavnika Kristine Galjak koja je rekla da Evropska unija ne sprema rezervnu strategiju u slučaju da referendumski rezultat u Crnoj Gori ostane u sivoj zoni u korist nezavisnosti.

Komentarišući mogućnost da bi Brisel u slučaju rezultata u sivoj zoni mogao da razmotri opciju saveza nezavisnih država između Crne Gore i Srbije, ona je rekla da je to apsurdno.


XS
SM
MD
LG