Linkovi

Prva pojava virusa kod domaće živine u Nemačkoj


U Nemačkoj je danas prvi put ustanovljena zaraza virusom ptičijeg gripa među domaćom živinom. Vlasti u saveznoj pokrajini Saksonija na istoku zemlje potvrdile su da je jedan slučaj zaraze ustanovljen na najvećoj farmi živine u ovoj federalnoj jedinici, na kojoj se uzgaja preko 16.000 životinja.

Vlasti su saopštile, doduše, da se još proverava da li je reč baš o "agresivnom azijskom virusu" tipa H51. Istovremeno je ukazano da u novije vreme u Nemačkoj i nije registrovana nijedna druga varijanta virusa ptičijeg gripa.

Na farmi u mestu Vermsdorf već su počele pripreme za ubijanje oko 8.000 ćuraka, 5.000 gusaka i 3.000 kokošaka. Zatvoreno je područje u prečniku od tri kilometra oko farme, a u krugu od deset kilometara pod prismotrom su i divlje ptice i živina.

Pored toga, obustavljena je i proizvodnja u pogonima mesne industrije u obližnjem mestu u kojima se do sada koristila živina sa farme na kojoj je danas otkriven virus, a meso takođe treba da bude uništeno. Nemačko udruženje poljoprivrednika izrazilo je danas uverenje da neće doći do masovnog širenja ptičijeg gripa među domaćom
živinom u Nemačkoj.

Prema procenama ove organizacije moguće su uspešne mere zaštite, jer se uglavnom poznati putevi širenja zaraze. Poljoprivredni savez ne može da proceni tačno dosadašnju, kao ni moguću štetu od daljih pojava virusa H5N1 u Nemackcoj.

Do kraja marta je živinarstvo ostalo "kraće" za najmanje 150 miliona evra zbog smanjenja potražnje. Nemački poljoprivrednici imaju oko 130 miliona komada kokošaka, ćuraka, pataka i druge domaće živine. Kada je u Holandiji, zbog pojave "ptičije kuge" 2003. godine, bilo naloženo klanje oko 30 miliona komada živine, šteta po nacionalnu privredu iznosila je oko pola milijarde evra.

Farme na kojima se preventivno uništava sva živina nakon pojave pojedinačnih slučajeva ptičijeg gripa dobijaju pomoć od države. Troškove snose pokrajinske i komunalne vlasti, kao i poseban fond za suzbijanje životinjskih zaraza.

U Nemačkoj je već od sredine februara na snazi zabrana slobodnog kretanja živine na farmama, a u područjima u kojima su pronađene zaražene uginule ptice zabranjeno je šetanje pasa i mačaka bez uzice. Pristup farmama na kojima se gaji živina dopušten je samo zaposlenima.


XS
SM
MD
LG