Linkovi

Veza između nikotina i raka


Prema rezultatima jednog novog istraživanja, nikotin može da spreči da lekovi koji se koriste za hemoterapiju unište ćelije raka pluća.

Rezultati objavljeni u časopisu Američke akademije nauka, ukazuju da čak i oni koji prestanu da puše, ali koriste flastere ili žvakaću gumu za odvikavanje od pušenja, ne reaguju na lekove.

Stručnjaci kažu da među obolelima od raka pluća podvrgnutim hemoterapiji, bolje prolaze nepušači, nego pušači i oni koji su prestali da puše, ali koriste flastere i žvakaću gumu za odvikavanje od pušenja. Mada sam nikotin ne izaziva rak, stručnjaci iz Centra za rak “Ejč Li Mofit”, u Tempi, u Floridi, kažu da rast tumora po svemu sudeći izazivaju materije koje se dodaju cigaretama i izazivaju zavisnost. Istraživači pod vođstvom Pijali Dasgupte, otkrili su da nikotin po svemu sudeći stimuliše molekule koji štite ćelije raka, izložene hemoterapiji.

”Nikotin im omogućava da prežive. Da nema nikotina, mnogo bi bolje reagovale na lekove. Ali kod pušača, nikotin potire uticaj lekova i telo slabije reaguje na hemoterapiju.“

Istraživači ukazuju da rezultati ispitivanja mogu da utiču na ljude koji pokušavaju da prestanu da puše posle utvrđenog raka pluća. Dasgupta objašnjava da je količina nikotina u flasterima i žvakaćoj gumi mala, ali da ipak može da umanji efikasnost hemoterapije.

”Za to još nemam podatke. Moguće je da je količina veoma mala i da nema znatniji uticaj. Ipak, još ne mogu da odgovorim na to pitanje.“

Cigarete imaju oko 400 različitih sastojaka i Dasgupta kaže da će zajedno sa kolegama nastojati da utvrdi kako neki od njih utiču na elemente hemoterapije. Istraživanje pod naslovom “Nikotin može da umanji efikasnost hemoterapije protiv raka pluća” - objavljeni su na godišnjem skupu Američkog udruženja za istraživanje raka.

XS
SM
MD
LG