Linkovi

Buš: Pozivam senatore da usvoje zakon o imigracionoj reformi


Predsednik Buš je danas nastavio da vrši pritisak na Kongres u cilju usvajanja sveobuhvatnog zakona o imigracionoj reformi. Posle jutrošnjeg sastanka sa kongresnim liderima predsednik Buš je dao izjavu dopisnicima iz Bele kuće o imigracionoj reformi.

«Ovo je debata od ključnog značaja. Mislim da članovi Senata ulažu napore da obave taj posao. Ja ih pozivam da postignu saglasnost i da usvoje ovaj sveobuhvatni zakonski predlog što je pre moguće.»

Medjutim, predsednikova izjava je ukazala na teškoće sa kojima se zakonodavci suočavaju u nastojanjima da postignu saglasnost. Debata u Senatu naišla je na niz prepreka i gotovo je potpuno blokrana. Lider republikanske većine u Senatu, Bil Frist, odredio je petak kao krajnji rok da Senat usvoji svoju verziju zakona o imigracionoj reformi, ali ima nagoveštaja da taj rok neće biti ispunjen. Predsedavajući senatskog Odbora za pravosudje, Arlin Spekter, predvideo je da će senatori otići na uskršnji odmor ovog vikenda bez saglasnosti o imigracionom zakonu. Nakon još jedne runde proceduralnih manevara, Spekter je bio očigledno isfrustriran‚.

«Tehnička pravila su nas dovela do apsolutnog zastoja tako da smo izgubili još jedan dan.»

Patrik Lejhi, vodeći demokrata u ovom senatskom odboru, takodje se žalio zbog nedodstatka napretka i za to krivio republikance.

«Vratimo se Senatu koji je u stanju da vodi debatu o pravim pitanjima, bez nepotrebne polemike.»

U Kongresu postoji saglasnost da je potrebno preduzeti mere u cilju rešavanja problema ilegalne imigracije. Ali, sa oko 11 miliona ilegalnih imigranata u zemlji, gledišta o načinu rešavanja tog problema se razlikuju. Zakonski predlog o imigracionoj reformi, koji je Predstavnički dom usvojio u decembru, bavi se isključivo pitanjima pogranične bezbednosti i izricanjem kaznenih mera za prekršaje. Pro-imigracioni aktivisti su organizovali demonstracije u mnogim američkim gradovima i nadaju se da će Senat ublažiiti zakonski predlog usvojen u Predstavničkom domu i uneti odredbe koje bi omogućile ilegalnim imigrantima da dobiju status privremenih gostujućih radnika.

XS
SM
MD
LG