Linkovi

Dilej iznenadio mnoge odlukom da podnese ostavku


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_us_congress_delay_4apr06_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Kongresmen iz Teksasa, Tom Dilej, svojevremeno jedan od najmoćnijih republikanaca u Vašingtonu, iznenadio je mnoge političke saveznike, kao i suparnike, jučerašnjom odlukom da podnese ostavku na svoj položaj.

Tom Dilej se mesecima suočavao sa problemima. Protiv njega je podignuta optužnica zbog mogućeg kršenja propisa o finansiranju izbornih kampanja u Teksasu. Pored toga, dvojica njegovih bivših saradnika umešana su u rastući korupcionaški skandal oko bivšeg republikanskog lobiste, Džeka Ejbremofa. Dilej je tvrdio da u oba slučaja nije prekršio nikakve propise, a nedavno je pobedio na primarnim izborima u okviru republikanske stranke, u svom kongresnom okrugu u Teksasu. Medjutim, najnovije ankete su pokazale da zaostaje za svojim demokratskim protivnikom, Nikom Lempsonom. Suočen sa mogućnošću da demokrate preuzmu njegovo mesto u Kongresu, Dilej je juče saopštio da će se povući za nekoliko meseci kako demokrate ne bi mogle da vode negativnu kampanju usredsredjenu na njegovu ličnosti. Kao lider republikanske većine u Predstavničkom domu, Dilej je bio jedan od najefikasnijih kongresnih lidera proteklih decenija, stekavši nadimak «čekić» zbog svog otvorenog i žestokog političkog stila. Pre saopštenja Dilej je o svojoj odluci telefonom obavestio najuticajne republikance, uključujući i predsednika Buša.

«Zaželeo sam mu sve najbolje i verujem da dosta očekuje od budućnosti. Moje mišljenje je, medjutim, da će naša stranka nastaviti da postiže uspehe zato što je stranka zasnovana na idejama.»

Opozicione demokrate su dugo tvrdile da je Dilej jedan od najagresivnijih republikanskih političara u Vašingtonu i nastojale su da iskoriste njegove političke teškoće, kako bi korupciju i politički skandal oko bivšeg lobiste Džeka Ejbremofa učinile glavnim temama kampanje za novembarske izbore. Evo šta je o tome rekao predsednik demokratse stranke Hauard Din:

«Odlazak Toma Dileja je veoma dobar znak. Ali, nažalost ima još mnogo, mnogo problema oko korupcije pod ovom republikanskom administracijom.»

Članovi Kongresa iz redova obe stranke, kao i politički analitičari, sada pokušavaju da procene kako će se odlazak Toma Dileja odraziti na ovogodišnje izbore. Evo mišljenja nezavisnog političkog analitičara, Stjuarta Rotenberga.

«Očigledno je da Amerikanci nisu zadovoljni sadašnjim vodjstvom i pravcem kojim se zemllja kreće i da žele promenu. Pošto se na izborima većinom radi o odluci izmedju statusa kvo i promene, to jest da li zadržati ljude koji su na vlasti ili dovesti nove, ovo je dobra vest za demokrate, koji sada ne kontrolišu ni jednu polugu vlasti na federalnom nivou.»

Takva situacija često donosi probleme za stranku na vlasti tokom drugog predsedničkog mandata, pošto ona na srednjoročnim, kongresnim izborima obično gubi mesta na Kapitol Hilu. Demokratama bi za osvajanje većine u Kongresu bilo potrebno 15 mesta u Predstavničkom domu i šest mesta u Senatu.

XS
SM
MD
LG