Linkovi

Američki predsednik opet apeluje na iračke političke lidere da formiraju vladu nacionalnog jedinstva


Predsednik Buš nastavlja da vrši pritisak na iračke lidere da formiraju vladu nacionalnog jedinstva. Novinarka Glasa Amerike Pola Vulfson izveštava iz Bele kuće da je predsednik rekao da je vreme da oni koji su izabrani pre tri meseca istupe i počnu da rade svoj posao.

Predsednik Buš je jasno izneo suštinu, naglasivši da je svaki dan odlaganja, još jedan dan nasilja.

«Svakako da je teško u Iraku. A teško je zato što ljudi pokušavaju da zaustave razvoj demokratije.»

Tokom kraćeg susreta sa novinarima, predsednik Buš je još jednom naglasio da je pre tri meseca 12 miliona Iračana izašlo na biračka mesta da glasa za demokratiju. Predsednik je rekao da izborni pobednici moraju da ostave neslaganja po strani i urade ono što je najbolje za njihovu zemlju.

«Ubeđen sam da tamo postižemo napredak, ali apelujem na ljude na terenu da uspostave tu vladu jedinstva da bi irački narod verovao u njihovu budućnost.»

Američki predsednik je rekao da je to poruka koju je državni sekretar Kondoliza Rajs prenela tokom svog dvodnevnog boravka u Bagdadu. Zajedno sa britanskim ministrom inostranih poslova Džekom Strouom, Rajsova je zatražila da prestane da se odlaže formiranje vlade, do kojeg dolazi zbog trvenja oko glavnih ministarskih mesta i izbora premijera. Predsednik Buš je rekao da izabrane iračke vođe moraju da pokažu svom narodu da pobunjenici i teroristi neće da odrede sudbinu njihove zemlje.

«Sa zadovoljstvom očekujemo rad sa njima na sastavljanju vlade nacionalnog jedinstva, vlade koja će da odbaci sektaško nasilje, milicije, Zarkavija i teroriste koji pokušavaju da stvore toliki haos da bi Amerikanci izgubili nerve, ali ja kao predsednik neću da izgubim nerve.»

Predsednik je to rekao u trenutku u kojem se u Iraku nastavlja krvoproliće – eksplozijama bombi u Bagdadu i Samari u kojima je stradalo mnogo civila. U međuvremenu, tužioci su saopštili da pripremaju drugo suđenje Sadamu Huseinu. Zbačeni irački predsednik će ovog puta biti optužen za genocid nad Kurdima tokom 1980-ih.

XS
SM
MD
LG