Linkovi

Evropa ponovo podseća Beograd na obaveze prema Hagu


Još jedan evropski zvaničnik, holandski ministar za evropska pitanja Aco Nikolaj, podsetio vlasti u Beogradu na obavezu pune saradnje sa Haškim tribunalom.

Ministar Nikolaj izjavio je u razgovoru sa vicepremijerom Miroljubom Labusom da je Holandija spremna da pruži pomoć Srbiji u što bržem približavanju Evropskoj uniji, ali se i zalaže za striktno ispunjavanje svih uslova, uključujući i punu saradnju sa Haškim tribunalom.

Portparol Labusove partije G17 Plus Ivana Grbić izjavila je da je rok za izručenje haškog optuženika Ratka Mladića kraj aprila i podsetila da je to obećanje dao srpski premijer Vojislav Koštunica.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je s predstavnicima tog Suda razgovarao posle njihove posete Beogradu i da su oni izrazili zadovoljstvo informacijama koje su dobili u Beogradu o lociranju, hapšenju i izručenju haškog optuženika Ratka Mladića.)

Ljajić je ponovio da bi cena neizručenja generala Ratka Mladića i nesaradnja s Haškim sudom za Srbiju i Crnu Goru bila ogromna.

A direktor Kancelarije državne zajednice za pridruživanje Evropskoj uniji Jela Baćović upozorila je da obaveze prema Haškom tribunalu ostaju glavni uslov za uspešno približavanje Evropi.

Ukoliko do 30. aprila Ratko Mladić ne bude isporučen Haškom tribunalu možemo očekivati vrlo radikalne poteze i Evropske komisije i ostalih evropskih institucija, rekla je Jela Baćović i ocenila da niko u ovoj zemlji neće rizikovati takve stvari.

XS
SM
MD
LG