Linkovi

Florida šampion NCAA, Žoakim Noa najkorisniji igrač turnira


NBA košarkaši pauzirali su u ponedeljak uveče, ali utakmica za titulu šampiona studentskog prvaka Sjedinjenih Država u košarci nije razočarala. Prvi put u istoriji šampioni NCAA lige postali su košarkaši Univerziteta Florida, a za najkorisnijeg igrača finalnog turnira proglašen je Žoakim Noa, sin čuvenog teniskog asa iz 1980-ih, Janika, koji je bio u publici.

Pred više od 43 hiljade gledalaca u ogromnom "RCA Domu" u Indijanpolisu, Florida je do prve titule nacionalnog šampiona stigla preko najtrofejnijeg američkog koledža – Univerziteta Kalifornija iz Los Anđelesa, poznatijeg po skraćenici UCLA - 73:57. Sledbenici legendarnog Džona Vudena smatrani su najboljim defanzivnim timom u zemlji, što su i potvrdili sa svega 90 primljenih poena u dve utakmice pred sinoćno finale. Međutim, protiv Floride, Bruinsi nijednog trenutka nisu uspeli da pronađu rešenje za eksplozivni napad, koji je predvodio Žaokim Noa sa 16 poena, 9 skokova i rekordom finala – 6 blokada. Dva metra i 13 centimetara visoki Francuz ostvario je i rekord NCAA plej-ofa sa ukupno 29 blokiranih šuteva.

"Nikad u životu nisam se osećao ovako dobro. Za ovakve trenutke se naporno radi i oni su toliko vredni toga. Ponosan sam na svoje saigrače, trenera, na moju porodicu, koja je ovde. Ne mogu da opišem koliko se dobro osećam", rekao je Noa.

Florida je od samog početka bila agresivna i vrlo brzo stekla dvocifrenu prednost, ne dozvolivši protivniku da je ugrozi. Pitanje pobednika nije se postavljalo praktično nijednog trenutka, pogotovo jer je Noa imao i raspoložene saigrače. Bek Li Hamfri postigao je 15, centar Al Horford 14, a krilo Kori Bruer 11 poena. Najefikasniji igrač utakmice bio je košarkaš UCLA-a Džordan Farmer sa 18 pogodaka.

Trener Floride Bili Donovan rekao je da cele sezone svojim igračima priča isto.

"Rekao sam im pre utakmice da će ovo biti provera svega onoga što smo pričali cele sezone. Da će pobednika odlučiti nesebičnost, timski rad, ektra pasovi, veliki broj asistencija, a onda defanziva i skokovi. Šta da kažem, osim da su obavili sjajan posao".

Uprkos činjenici da nisu uspeli da osvoje 12. titulu nacionalnog prvaka, trener UCLA-a Ben Houland pohvalio je svoje igrače i već počeo da razmišlja o narednoj sezoni.

"Bila je ovo sjajna godina za nas. Došli smo na jednu pobedu od titule i moja poruka mom timu je da je cilj da naredne godine ponovo dođemo dovde i pobedimo", rekao je Houland.

Loše veče za Univerzitet iz Los Anđelesa upotpunila je informacija da čovek najzaslužniji za svih 11 trofeja ovog koledža, Džon Vuden, primljen u bolnicu zbog zdravstvenih problema. Na sreću, nije se radilo o ozbiljnim smetnjama pa je 95-godišnji Vuden iz bolničke postelje ipak ispratio poraz Bruinsa.

XS
SM
MD
LG