Linkovi

Sudski proces u Britaniji: Ko ima pravo na ime "Apple"


Advokati koji zastupaju američku kompaniju Apple Computer, Inc. ove nedelje su u Londonu gde brane svog klijenta od optužbe za kršenje autorskih prava. Naime, Apple Computer, Inc. optužena je da je prekršila dogovor o zaštitnom znaku, koji ima sa jednom drugom čuvenom firmom istog imena – legendarnom Apple Corps, Ltd. čiji je vlasnik još legendarnija pop grupa – Bitlsi.

Apple Corps Limited, londonska kompanija za proizvodnju nosača zvuka čiji su vlasnici Bitlsi, želi da američka firma Apple Computer skine svoj logo –jabuku, sa iTunes-a, svog softvera za kupovinu muzike preko interneta. Apple Corps takođe traži novčanu nadoknadu u ime bivših članova grupe Bitls Pola Mekartnija i Ringo Stara i naslednika preminulih Džona Lenona i Džordža Harisona.

«Bitka između Apple Corps Ltd i Apple Computer kuva se još od ranih 80-ih godina 20.veka», kaže Rej Mekdonald, koji prati muziku u našoj kući. Kako objašnjava, dve firme su se pre više od jedne decenije dogovorile da se Apple Computer neće baviti prodajom muzike. «I u suštini Apple Corps pokušava da dokaže da je Apple Computer prekršio sporazum tako što dozvoljava download muzike».

Slučaj će po svemu sudeći odlučiti to da li advokati Bitlsa mogu da dokažu da Apple Computer reklamira muziku preko iTunes-a, a ne da je samo distribuira kako tvrdi američka firma. Veruje se da su potrošači od 2001, kada se iTunes pojavio na tržištu preko njega skinuli milijardu pesama. Prvi čovek kompanije Apple Computer Stiv Džobs kaže:

«Mi danas od prodaje pesama dobijemo tri miliona dolara dnevno»

Advokati britanskog Apple-a‚ tvrde da je Apple Computer toliko želeo da iskoristi logo na iTunes web sajtu da su prvobitno ponudili milion dolara za prava. Ta ponuda je kako kažu odbijena. Apple Computer će sada pokušati da ubedi sud da se njihov logo prepoznatljivo razlikuje od onog koji koristi Apple Corps.

«Mislim da je sigurno teže Apple Corps-u, jer ako pogledate dva logoa, jeste da se radi o jabukama, ali su vrlo različite. To je glavni adut advokata Apple Computer-a»

Pravni eksperti tvrde da je teret zaštite logotipa na onome ko polaže prava na njega, tako da ako Apple Corps ne uspe da dokaže da se radi o prekršaju, u budućnosti će mu biti još teže da zadrži pravo na Apple brend.

XS
SM
MD
LG